Skip to main content


Allergi og overfølsomhedssygdomme berører i dag omkring 1,5 millioner danskere – og tallet er stigende.

3 gode råd: Sådan skaber du pollenfri zoner

Pollenallergi alene rammer omkring en million danskere, så snart pollensæsonen er over os, men du kan gøre en forskel. Få her gode råd til, hvordan du kan indrette en pollenfri have. 

Allergi og overfølsomhedssygdomme berører i dag omkring 1,5 millioner danskere – og tallet er stigende. Det betyder kløende og løbende næser og irriterede øjne ligeså snart græsset og de første træer springer ud. Men du kan gøre en forskel, når du tager havehandskerne på og går i gang med at indrette din have. For ved at tænke dig om, kan du med enkelte tiltag bidrage til at reducere antallet af allergikere og fremme livskvaliteten for mange mennesker.

 

3 gode råd til at gøre din have pollenfri: 

  1. Hold græsset kort og slå det ofte, så det ikke blomstrer. Alternativt kan du vælge mikrokløver eller sedum-arter frem for græs, når der skal plantes nyt.
  2. Vælg træer, der er insektbestøvede eller ikke er kendt for at give allergi og undlade at plante birk, platan, el, hassel, elm og eg.
  3. Fæld evt. dit birketræ, da det reducerer antallet af pollen i din egen have.

 

Plantepolitiker højner livskvalitet 

Vi i Astma-Allergi Danmark ærgrer os over, at birk og græs - og i stigende grad også træet platan – er blandt de foretrukne plantevalg, i byerne. De tre planter hører nemlig til blandt de værste allergisyndere for mennesker med astma og allergi.

Men med 250.000 planter, der ikke giver allergi, behøver det ikke være svært at skabe et alternativt uderum, hvor der også er plads til allergikere. Det store udvalg gør det også muligt at tage hensyn til andre krav som fx biologi og diversitet.

Fx kan lind, røn, lærk, ginkgo eller frugttræer som japansk kirsebær bruges som alternativer til at skabe pollenfri oaser i byerne.

Enkelte kommuner har allerede valgt at indføre en plantepolitik, som tager aktivt stilling til, at de træer, der plantes, ikke må give unødige gener. Det er vi glade for i Astma-Allergi Danmark, hvor vi netop arbejder for, at kommuner og private aktører udarbejder en plantepolitik, der sikrer tilgængelighed for alle. Derfor hjælper vi også gerne med råd og vejledning til, hvordan det er muligt at indrette byer, parker og veje, så det er sjovt og ikke mindst sundt for alle at være der. For vi har alle brug for byens grønne oaser til at forebygge stress og højne livskvaliteten i hverdagen.

Vil du vide mere?

 

allergi, astma, pollen