Skip to main content


Hvert år får 15.000 danskere kunstigt knæ – nu vil region have nogle af dem til at træne smerterne væk

Fra 1. oktober vil patienter i Region Hovedstaden, der er henvist med slidgigt i knæet, få tilbud om træning og hjælp til vægttab som et alternativ til operation. Det nye tilbud har allerede vist lovende resultater. De første 250 patienter, der har modtaget trænings- og vægttabstilbuddet, har klaret sig så godt, at færre end ti af dem har haft brug for en operation.

Antallet af operationer med kunstige knæled stiger voldsomt både i Region Hovedstaaden og landets øvrige fire regioner. I perioden fra 1. april 2023 til 31. marts 2024 blev der udført 14.878 operationer med kunstige knæled i Danmark, hvilket er det højeste antal siden registreringen begyndte. Den stigende tendens de seneste par år skyldes delvist ekstra aktivitet på hospitalerne efter COVID-19, men også en generel stigning i behovet for knæoperationer.

Med det nye initiativ håber Region Hovedstaden at kunne nedbringe antallet af knæoperationer blandt patienter med slidgigt. Regionen har afsat syv millioner kroner til et program, der med træning og vægttab skal hjælpe patienter med at undgå eller udskyde en knæoperation. 

”Selvfølgelig vil vi gerne bruge hospitalernes ressourcer bedst muligt, men det er først og fremmest et bedre valg for patienterne. Det er ikke hensigten at berøve patienterne deres rettighed til behandling, men derimod at give patienterne de bedste forudsætninger for enten at undgå at komme på operationsbordet eller at forbedre forløbet, hvis det viser sig, at det alligevel trods træning er nødvendigt at erstatte det slidte knæled med et nyt,” siger regionsrådsformand Lars Gaardhøj (Soc.) i en pressemeddelelse. Han ser perspektiver i at gøre det samme med for eksempel rygoperationer.

Henviste patienter med slidgigt i knæ på Bispebjerg Hospital har siden 1. oktoberfået det udvidede tilbud, og i løbet af de kommende måneder rulles det ud til de øvrige hospitaler i Region Hovedstaden. På årsbasis forventer regionen at kunne give tilbuddet til mellem 900 og 1.300 borgere.

Henrik Palm, cheflæge på Ortopædkirurgisk Afdeling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital har allerede sammen med Parker Instituttet givet tilbuddet til nogle af de patienter, der er kommet med let slidgigt.

”Vi har rigtig gode resultater med de første 250 patienter. Under ti er endt med at blive opereret. De havde kun slidgigt i lettere grad, men var dog henvist fra egen læge til vurdering på en kirurgisk afdeling. Patienterne forventer faktisk ikke et quickfix og er rigtig glade for at undgå operation. De fleste ved jo godt, at et kunstigt knæled ikke betyder, at de kommer til at løbe som en 18-årig, og der er masser af genoptræning efter en operation. Vi har en forventning om, at vi nu også med dette udvidede behandlingstilbud kan hjælpe en stor del af de patienter, der kommer med sværere slidgigt,” siger Henrik Palm.

 

 

Tallene er fra Dansk Knæalloplastik Register (DKR) og Landspatientregisteret (LPR).

 

Thomas Houe er vicedirektør på Nordsjællands Hospital og formand for en task force understreger, at patienterne bliver fulgt tæt i et kvalitetssikringsstudie.

”Vi skal sikre, at patienterne får et godt forløb. Der er evidens for, at træning kan om ikke forhindre, så udskyde operation. Det er ikke uden risici at blive opereret, og så hører det jo også med til billedet, at vi oplever flere borgere, der skal have skiftet det kunstige knæled igen, hvilket jo kan være en omfattende operation. Desuden følger der jo en omfattende genoptræning med sådan en operation, og hvis man er 85 år ved knæ nummer to, så er det måske ikke så nemt, ” siger Thomas Houe, der tilføjer, at hver femte, der får et kunstigt knæ, fortsat vil have gener efter operationen.

”Det er vigtigt at pointere, at det nye træningsprogram ikke træder i stedet for den træning, som patienter i varierende grad modtager i kommunalt regi. Træningsprogrammet er møntet på en del af de patienter, som vi ellers hidtil har tilbudt operation i 1. omgang. Med det nye behandlingsprogram forsøger vi at give dem et bedre behandlingsforløb,” siger Thomas Houe.

 

Behandling af knæartrose

  • Knæartrose, slidgigt i knæet, er en yderst hyppig sygdom og forekommer hos omkring 20 procent af befolkningen med en alder over 50 år.
  • Knæartrose er forbundet med smerter, stivhed og nedsat bevægelse. Den medfører nedsat funktion og livskvalitet. De fleste patienter oplever mildere symptomer.
  • Både i Danmark og udlandet er der enighed om at langt de fleste patienter skal behandles uden operation.