Helvedesild.
Nyt studie: Lægemiddel kan hjælpe patienter med svækket immunforsvar og helvedesild
Et nyt studie viser, at amenamevir kan være en sikker og effektiv behandling for patienter med svækket immunforsvar, der lider af helvedesild (herpes zoster). Dog viste undersøgelsen også, at nogle patienter kan opleve en midlertidig forværring efter cirka en uge, hvilket betyder, at det er vigtigt at holde øje med dem og eventuelt ændre deres behandling.
I studiet, som er offentliggjort i tidsskriftet The Journal of Dermatology, undersøgte en japansk forskergruppe, hvordan amenamevir virker, og hvor sikker behandlingen er for patienter med nedsat immunforsvar, der har helvedesild.
Helvedesild er en smertefuld hudsygdom forårsaget af genaktivering af varicella-zoster-virussen, den samme virus, der forårsager skoldkopper. Efter en person har haft skoldkopper, forbliver virussen i kroppen i en inaktiv tilstand, men kan senere genaktiveres, ofte når immunsystemet er svækket, hvilket fører til helvedesild. Sygdommen viser sig som et smertefuldt udslæt, typisk i et bånd på den ene side af kroppen eller ansigtet. Udslættet kan ledsages af svær kløe og brændende smerte, og i nogle tilfælde kan smerterne fortsætte længe efter, at udslættet er helet, en tilstand kendt som postherpetisk neuralgi.
I undersøgelsen deltog 24 patienter med akut helvedesild. Alle patienterne havde et svækket immunforsvar, enten på grund af medicin, kræft eller autoimmune sygdomme. De fik en daglig dosis af amenamevir på 400 mg i op til 14 dage. Efter en uge viste resultaterne, at 58,3 procent af patienterne havde oplevet en "mærkbar forbedring" af deres hudsymptomer, mens 20,8 procent havde fået det "forbedret".
Undersøgelsen viste, at i alt 79,2 procent af patienterne havde forbedrede symptomer, mens 20,8 procent oplevede en forværring. Efter to ugers behandling var 95,7 procent af patienterne blevet bedre, og efter fire uger var alle patienter helet. Symptomerne blev værre omkring dag syv, men derefter begyndte huden at hele. I gennemsnit dannede huden skorper og helede helt efter 14 dage.
En af de 24 patienter fik fem bivirkninger, som muligvis var forårsaget af amenamevir, herunder en bakteriel hudinfektion, blodmangel, lavt natriumindhold i blodet, hovedpine og problemer med leveren. Selvom hudinfektionen var alvorlig, kom alle bivirkningerne under kontrol eller var i bedring.