”Vores resultater er ikke konklusive, men kan bruges til at stimulere forskning i samme emne, hvorved vi kan blive klogere på, om der er en reel sammenhæng mellem mors epilepsi og/eller epilepsimedicin og kræft hos hendes børn. Hvis dokumentationen styrkes, kan den fremover bruges til forebyggelse,” siger Johnni Hansen.
Fase II-data viser, at ny kombinationsbehandling virker godt mod æggestokkræft
Lægemidlet Elahere (mirvetuximab soravtansin), som er en type behandling, der kombinerer et antistof og en medicin, har vist gode resultater, når det gives alene til patienter med en særlig type æggestokkræft, som er følsom over for platinbaseret behandling. Disse patienter har allerede fået mange andre behandlinger. Resultaterne kommer fra et fase II-forskningsstudie, der kaldes PICCOLO.
Resultaterne blev præsenteret på en stor kræftkonference, ESMO, i september.
Undersøgelsen viste, at behandlingen opnåede sit mål, hvor 51,9 procent af patienterne havde en målbar positiv reaktion på behandlingen. Ud af de 79 patienter, der deltog i studiet, havde seks ingen tegn på kræft, mens 35 patienter oplevede en delvis forbedring. De fleste af patienterne (81 procent) havde tidligere fået en anden behandling kaldet PARP-hæmmere, og 74,7 procent af dem fortsatte med behandlingen, mens de var på disse midler.
Et af de vigtige mål var at se, hvor længe behandlingen virkede. Gennemsnittet var 8,3 måneder, hvor patienterne oplevede en positiv effekt. Et andet mål var at undersøge, hvor længe patienterne kunne leve uden, at kræften blev værre, hvilket gennemsnitligt var 6,9 måneder.
Sikkerheden ved mirvetuximab soravtansin var i overensstemmelse med, hvad man havde set i tidligere undersøgelser, og der var ingen nye alvorlige sikkerhedsproblemer. De mest almindelige alvorlige bivirkninger, der skyldtes behandlingen, var sløret syn (10 procent), tørre øjne (tre procent), kvalme (en procent), problemer med hornhinden (fire procent) og diarré (tre procent).
Mirvetuximab soravtansin bliver også undersøgt i et andet forskningsstudie (fase III), kaldet GLORIOSA-studiet. Her kigger man på, hvordan det virker i kombination med et andet lægemiddel, bevacizumab, sammenlignet med bevacizumab alene, som en vedligeholdelsesbehandling efter anden runde af en bestemt type kræftbehandling kaldet platin-doubletbehandling.
Derudover undersøger et andet fase II-studie, kaldet IMGN853-0420, hvordan mirvetuximab soravtansin virker, når det bruges sammen med carboplatin som en andenlinjebehandling til en type æggestokkræft (PSOC). Dette studie ser også på patienter med en bredere variation af et protein, der findes i kræftceller (FRα-ekspression).