Hormonspiral giver øget risiko for brystkræft
En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at kvinder, der bruger hormonspiral (levonorgestrelfrigivende intrauterine systemer), har en øget risiko for brystkræft.
Forskerne bag undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet JAMA, opfordrer til, at risikoen inddrages i vejledende samtaler om præventionens fordele og ulemper.
157.190 kvinder mellem 15 og 49 år indgik i studiet, hvoraf 78.595 brugte hormonspiral. De blev fulgt i registrene i 15 år. Undersøgelsen viser, at hvis 10.000 kvinder brugte hormonspiral i fem år, ville der være 14 flere tilfælde af brystkræft sammenlignet med kvinder, der ikke brugte hormonspiral. Ifølge forskerne bør resultaterne føre til en anerkendelse af brystkræft som en potentiel bivirkning ved brug af hormonspiral.
Ph.d. Lina Mørch, teamleder i Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, har stået i spidsen for den nye undersøgelse. Hun forklarer, at selvom hormonspiralen kan være et godt valg for mange kvinder, bør risici overvejes nøje:
"For nogle kan hormonspiral stadig være det bedste valg. Men hvis man nærmer sig 40'erne, hvor brystkræftrisikoen ikke længere er minimal, kan det være en god idé at overveje andre præventionsformer. Kobberspiralen er for eksempel et muligt alternativ," siger Lina Mørch i en pressemeddelelse fra Kræftens Bekæmpelse.
Hun sammenligner resultaterne med tidligere ændringer i retningslinjerne for p-piller, som blev opdateret efter forskning viste en øget risiko for blodpropper:
"Risikoen for blodpropper ved visse former for p-piller var baggrunden for ændringer i anbefalingerne. Den risiko, vi nu viser for brystkræft, er på samme niveau, og derfor mener jeg bestemt, at denne risiko skal tages alvorligt," siger hun.
Eksperters reaktioner på undersøgelsen
Flere eksperter har reageret på undersøgelsen, herunder professor Amy Berrington de Gonzalez fra The Institute of Cancer Research, som overfor Science Media Centre siger, at forskningen støtter tidligere studiers resultater om hormonspiralers effekt på brystkræftrisikoen:
"Dette er solid forskning, der bruger høj-kvalitets data fra store registre. Resultaterne er konsistente med tidligere undersøgelser, der viser en lille øget risiko for brystkræft ved brug af hormonelle præventionsmidler," siger Amy Berrington til Science Media Centre.
Hun tilføjer, at risikoen er lille, men bør overvejes i sammenhæng med fordelene ved hormonspiraler:
"Risikoen på 14 ekstra tilfælde af brystkræft per 10.000 kvinder er en lille risiko, som bør overvejes sammen med de mange fordele ved hormonspiraler. Risikoen er sandsynligvis endnu mindre for yngre kvinder, da deres generelle risiko for brystkræft er lavere," siger hun.
Dr. Channa Jayasena, lektor i reproduktiv endokrinologi fra Imperial College London kalder resultaterne overraskende, da man tidligere har antaget, at hormonspiralen ikke ville øge risikoen for brystkræft på grund af de lavere hormonniveauer sammenlignet med p-piller:
"Levonorgestrel-udløsende intrauterine systemer (LNG-IUS) er en meget effektiv form for prævention til kvinder. I modsætning til p-piller frigiver LNG-IUS et progesteron-lignende hormon direkte i livmoderen. Det betyder, at hormonets niveauer er meget lavere end ved indtagelse af det som tablet. Det er velkendt, at langvarig brug af p-piller let øger risikoen for brystkræft. Vi har dog altid antaget, at LNG-IUS ikke ville øge risikoen for brystkræft på grund af de meget lavere niveauer af hormonet i kroppen. Resultaterne af denne undersøgelse er derfor meget uventede," siger Channa Jayasena til Science Media Centre.
Forskerne bag undersøgelsen påpeger da også, at hormonspiraler ikke kun virker lokalt i underlivet, men at hormonerne bevæger sig rundt i kroppen. Det har tidligere forskningsprojekter fra Lina Mørchs gruppe også vist, hvor der blev påvist en øget risiko for depression ved brug af hormonspiral.
Forskningen viste også, at der var en tendens til, at risikoen for brystkræft steg, jo længere tid kvinderne havde brugt hormonspiralen. Resultatet var dog ikke statistisk sikkert, især fordi der var få kvinder i undersøgelsen som havde brugt hormonspiraler uden pauser i mange år.