Skip to main content


"Det er første gang vi ser på, hvordan fremskridt i kræftoverlevelsen fordeler sig på regionalt niveau. Og selv om vi kan se, at overlevelsen er steget over hele landet, ligger Region Sjælland altså samlet set lavest," siger ph.d-studerende Mads Gamborg.

I én region overlever 67 ud af 100 kræftpatienter. I regionen lige ved siden af overlever 70 ud af 100

Kræftoverlevelsen er landets højeste i Region Hovedstaden. I naboregionen Region Sjælland er den landets laveste. 

Det viser ny forskning fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, som er offentliggjort i tidsskriftet Cancer Epidemiology.

I den nyeste periode i undersøgelsen (2019-2021) var den samlede 5-årsoverlevelse for hele landet 68 procent. Det svarer til, at 68 ud af 100 patienter forventedes at være i live fem år efter, de fik en kræftdiagnose. I Region Sjælland var det tilsvarende tal 67 ud af 100 patienter. Den højeste overlevelse var i Region Hovedstaden, hvor 70 ud af 100 patienter forventedes at være i live fem år efter, de fik konstateret kræft.

"Det er første gang vi ser på, hvordan fremskridt i kræftoverlevelsen fordeler sig på regionalt niveau. Og selv om vi kan se, at overlevelsen er steget over hele landet, ligger Region Sjælland altså samlet set lavest," siger ph.d-studerende Mads Gamborg i en pressemeddelelse fra Kræftens Bekæmpelse. Han har stået i spidsen for den nye undersøgelse.

En del af årsagen til de regionale forskelle kan være mulige forskelle i kræftmønsteret i de regionerne. Det kan have en betydning for sandsynligheden for at overleve sygdommen:

"Undersøgelser har f.eks. vist, at patienter i Region Sjælland oftere bliver diagnosticeret med fremskreden modermærkekræft. Sammen med andre regionale forskelle i f.eks. hvilke kræftsygdomme, der er hyppigst, eller hvilket stadie sygdommene bliver diagnosticeret i, kan det være forhold, der trækker overlevelsen i Region Sjælland i en negativ retning," siger Mads Gamborg.