Skip to main content


"Det er meget positivt, at vi nu får adgang til en behandling, som mindsker risikoen for at få fjernmetastaser og dermed også risikoen for at dø af brystkræft,” siger Ann Knop.

Endelig får udvalgte brystkræftpatienter adgang til eftertragtet behandling efter operation

Efter en ny anbefaling kan patienter med en bestemt type brystkræft, der ikke er HER2-positiv, nu få ekstra behandling med lægemidlet Verzenios (abemaciclib) sammen med den hormonbehandling, de allerede får efter operationen. Den ekstra behandling sænker risikoen for, at kræften spreder sig til andre dele af kroppen, og dækker et stort behov for patienter, som har øget risiko for tilbagefald, forklarer læge og forskningsleder Ann Knop.

”Vi er på patienternes vegne superglade for, at behandlingen nu er godkendt. Den gruppe af patienter, som anbefalingen omhandler, har meget høj risiko for at få tilbagefald af deres sygdom. Det er meget positivt, at vi nu får adgang til en behandling, som mindsker risikoen for at få fjernmetastaser og dermed også risikoen for at dø af brystkræft,” siger Ann Knop, overlæge og lægelig forskningsleder på Klinisk Forskningsenhed på Rigshospitalets Afdeling for Kræftbehandling samt formand for medicinsk udvalg i Danish Breast Cancer Group (DBCG).

Medicinrådet har tidligere, i 2023, afvist behandlingen med henvisning til umodne effektdata, men på det seneste møde revurderede og anbefalede rådet behandlingen, efter at producenten Eli Lilly havde indsendt nye data og sænket prisen på lægemidlet.

Der mangler gode behandlingsmuligheder

Ifølge Medicinrådets fagudvalg for brystkræft vil der hvert år være mellem 200 og 300 patienter, som kan have gavn af at få abemaciclib som ekstra behandling sammen med hormonbehandling efter deres operation.

”Der er et stort behov for at mindske risikoen for tilbagefald hos både yngre og ældre patienter i denne gruppe,” siger Ann Knop.

”I denne patientgruppe, vil godt halvdelen allerede have fået forebyggende kemoterapi og endokrin behandling (hormonbehandling red.). På trods af dette er der stadig en forholdsvis høj risiko for tilbagefald. De ældre og måske mere skrøbelige patienter med samme højrisiko-karakteristika får ofte ikke kemoterapi på grund af deres alder, men de har stadig en høj risiko for tilbagefald. Med denne godkendelse får de mulighed for at få abemaciclib som supplement til endokrin behandling og dermed forbedre deres efterbehandling, hvis de i øvrigt er i form til det,” siger Ann Knop.

Færre tilfælde af spredning

Medicinrådet har truffet sin beslutning på baggrund af resultater fra et stort internationalt studie kaldet MonarchE. Her deltog 5.637 patienter med en tidlig form for brystkræft, som havde spredning til lymfeknuder og en høj risiko for, at sygdommen kom igen. Deltagerne blev delt i to grupper – den ene fik både abemaciclib og hormonbehandling, mens den anden kun fik hormonbehandling.

Efter lidt over fire års opfølgning viste det sig, at de patienter, der fik begge behandlinger, havde en betydeligt lavere risiko for, at sygdommen vendte tilbage. Der var også færre tilfælde, hvor kræften havde spredt sig til andre dele af kroppen. I tal betyder det, at der var omkring seks til otte procent færre tilfælde af tilbagefald eller spredning blandt de patienter, som fik abemaciclib oveni hormonbehandlingen.

Det er endnu for tidligt at sige, om den nye behandling får flere patienter til at leve længere, da der stadig er forholdsvis få dødsfald i begge grupper.

”I studier med adjuverende behandling, især hvor patienter med ER-positiv/HER2-normal brystkræft deltager, er udfordringen ofte, at der kræves ret lang opfølgningstid, før OS-data (overlevelsesdata, red.) er tilstrækkeligt modne. Vi har ikke tid til at vente så længe, så det næstbedste er at se på forskellen i distant relapse-free survival, altså på, hvor mange der udvikler fjernmetastaser fra deres brystkræft. For det er desværre fjernmetastaser, man ender med at dø af,” siger Ann Knop.

Ud over den nye anbefaling som tillægsbehandling efter operation (adjuverende behandling) anbefaler Medicinrådet også abemaciclib som førstevalg i kombination med aromatasehæmmer og som andenvalg sammen med lægemidlet fulvestrant til patienter, hvor brystkræften har spredt sig lokalt eller til andre organer.

Det er dog stadig uklart, hvordan den nye anbefaling til patienter efter operation vil påvirke brugen af abemaciclib til patienter med kræft, der allerede har spredt sig.

”For det første betyder det forhåbentligt, at færre vil have brug for abemaciclib til behandling af metastatisk sygdom. Hvis sygdommen vender tilbage, mens patienten stadig er i behandling med abemaciclib, vil man ikke fortsætte med abemaciclib eller en anden CDK4/6-hæmmer. Vi har endnu ikke diskuteret alle mulige scenarier i medicinsk udvalg, men man kan forestille sig, at hvis recidivet viser sig mere end et år efter afsluttet adjuverende abemaciclib, kan man overveje at prøve en (anden) CDK4/6 hæmmer igen. Desværre har vi endnu ikke data, der kan vejlede – men de kommer,” siger Ann Knop.