Skip to main content


“Vi ser, at det tilsyneladende er muligt at opnå helbredelse med CAR-T-celleterapi hos CLL-patienter, der har modtaget mange tidligere behandlingslinjer. Det er vildt interessant,” siger Christian Bjørn Poulsen.

CAR-T-behandling kan tilsyneladende helbrede svært ramte leukæmi-patienter

De fleste patienter med kronisk lymfatisk leukæmi (CLL), som ikke oplever forværring af sygdommen inden for det første år efter behandling med CAR-T-celler, forbliver fri for sygdomsforværring i over fem år uden behov for yderligere behandling. Hvis sygdommen forsvinder helt inden for det første år, øger det også chancerne for at leve længere. 

Det viser langtidsresultater fra en stor gruppe patienter med tilbagefald eller behandlingsresistent kronisk lymfatisk leukæmi (CLL), der har fået en særlig type CAR-T-behandling. Resultaterne er netop blevet præsenteret på det amerikanske hæmatologiske selskabs årsmøde.

Patienterne i studierne havde i gennemsnit gennemgået tre tidligere behandlinger (mellem 1 og 17) inden deltagelse. Hos 90 procent af patienterne var der fundet særlige tegn i celler eller gener, som tydede på en dårlig prognose, og i gennemsnit havde patienterne cirka 30 procent kræftceller i knoglemarven. På trods af den alvorlige situation viser langtidsdata, at en betydelig del af patienterne muligvis er blevet helbredt med CAR-T-behandling.

“Vi ser, at det tilsyneladende er muligt at opnå helbredelse med CAR-T-celleterapi hos CLL-patienter, der har modtaget mange tidligere behandlingslinjer. Det er vildt interessant,” siger Christian Bjørn Poulsen, ledende overlæge ved Hæmatologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

”Helbredelse i CLL har vi kun set hos patienter med ’godartet’ sygdom, som er blevet behandlet med intensiv kemoimmunterapi – en alt for hård behandling til en ikke-aggressiv sygdom. Vi har tidligere ment, at allogen knoglemarvstransplantation måske kunne være kurativt for patienterne med relaps eller refraktær sygdom, men det har ikke været en attraktiv strategi grundet bivirkninger. Men nu ser vi altså de her data, der antyder, at CAR-T-celleterapi kan være vejen frem i svært behandlelig CLL,” siger Christian Bjørn Poulsen.   

Den amerikanske fødevare- og lægemiddelstyrelse FDA godkendte i midten af marts i år CAR-T-celleterapien Breyanzi (lisocabtagene maraleucel, liso-cel) som behandling til voksne patienter med CLL eller lille lymfatisk lymfom (SLL), der har modtaget minimum to tidligere behandlingslinjer. Godkendelsen skete på baggrund af data fra fase I/II-studiet TRANSCEND CLL 004.

Langtidsdata fra to studier med opfølgning over 6,5 år viser lovende resultater for patienter med kronisk lymfatisk leukæmi (CLL), der har modtaget CAR-T-behandling. Patienterne i studierne havde tidligere modtaget flere behandlinger, og mange havde en dårlig prognose ved inklusion.

Blandt de 31 patienter, der havde opnået delvist eller bedre respons efter CAR-T-behandlingen og undgik sygdomsforværring i et år, var 77 procent fortsat sygdomsfrie ved seneste opfølgning, herunder næsten 80 procent med opfølgning over fem år. Ingen patienter oplevede tilbagefald efter at have været sygdomsfrie i fire år.

Fem år efter infusion var andelen af patienter uden sygdomsforværring 57 procent for dem, der kun fik CAR-T-behandling, og 65 procent for dem, der samtidig fik ibrutinib. Samlet overlevelse efter fem år lå på 79 procent med CAR-T alene og 71 procent med samtidig ibrutinib. De bedste resultater sås hos patienter, der opnåede komplet respons det første år, hvor både overlevelse og tid uden sygdomsforværring var markant højere.

Effekten varer ved over tid

Fire patienter døde under studietiden af årsager som sygdommen CLL (én patient), infektioner (to patienter) og en ny kræftsygdom (én patient).

Den mest almindelige bivirkning ved CAR-T-behandling var lavt niveau af immunglobuliner, som er vigtige for immunforsvaret. Næsten alle patienter (90 procent) fik mindst én infusion med immunglobulin, og to tredjedele fik det regelmæssigt hver måned.

Blandt de 17 patienter, der også fik ibrutinib, stoppede 11 behandlingen, mens deres sygdom stadig var under kontrol. Ud af disse forblev 10 sygdomsfrie uden behov for yderligere behandling. De fleste stoppede ibrutinib efter cirka 1,2 år. Fire patienter fortsatte behandlingen ved seneste opfølgning, og to skiftede til en anden medicin på grund af bivirkninger.

Blodprøver taget mindst et år efter behandling viste, at hos de fleste patienter var B-celler næsten helt væk, hvilket indikerer, at effekten af CAR-T-behandlingen holder over tid.

 

Artiklen er en omskrevet udgave af artiklen CAR-T-celleterapi kan tilsyneladende helbrede tungt behandlede CLL-patienter på Hæmatologisk Tidsskrift

 

ash24