Skip to main content

Urin-analyse kan afsløre tilbagefald af blærekræft tidligere

En simpel urinprøve-analyse kan finde tegn på tilbagefald tidligt og halvere antallet af kikkertundersøgelser hos blærekræftpatienter i kontrolforløb. 

I dag er kikkertundersøgelse den eneste mulighed for patienter behandlet for blærekræft, når de skal kontrolleres for, om kræften er vendt tilbage. Men ifølge ny norsk-dansk forskning, publiceret i Molecular Oncology, kan det for størstedelen af patienterne i fremtiden blive muligt blot at afgive en urinprøve. De danske og norske forskere i studiet har nemlig udviklet en analyse, der kan spore små stykker DNA fra kræftceller i urinen (utDNA), og på den måde holde øje med om kræften er tilbage.

I studiet har forskerne undersøgt metoden hos 47 blærekræftpatienter, som gennem to år er gået til kontrol, hvor de har fået lavet kikkertundersøgelser og samtidig fået analyseret urinprøver.

Resultaterne viser, at analysen er lige så følsom som den kikkertundersøgelse, som bliver brugt i dag. I den nye undersøgelse opdagede analysen tilbagefald af kræft i 21 ud af 23 tilfælde. Den udpegede samtidig alle tilbagefald tidligt. Næsten halvdelen (48 procent) af tilbagefaldene blandt patienterne blev fundet tidligere med urin-analysen end med kikkertundersøgelsen. Desuden havde metoden under én procent falsk-positive resultater – det vil sige tilfælde hvor urin-analysen viste tegn på kræft, men hvor der ikke blev fundet kræft ved den tilsvarende kikkertundersøgelse.

Analysen har potentiale til at reducere antallet af kikkertundersøgelser med 55 procent, hvilket gavner 79 procent af patienterne.

Forskningen tyder desuden på, at analysen kan bruges til at udpege patienter, som har særlig høj risiko for, at kræften vender tilbage. Det skal undersøges nærmere, men hvis det holder stik, kan det betyde, at disse patienter kan få særlige tilbud om for eksempel hyppigere eller særligt tilrettelagt opfølgning, eller at de måske skal have forebyggende behandling, som de ikke får i dag. På længere sigt kan det betyde at flere overlever sygdommen.

Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning har allerede for et par år siden udarbejdet en profil, som med høj præcision kan påvise blærekræft hos patienter med blod i urinen, via en urinprøve. Denne metode er i øjeblikket ved at blive udviklet til en test, som patienter med blærekræft kan tage derhjemme.