Skip to main content


”Jo flere ting vi kan vaccinere udsatte patienter imod, desto bedre. Når man har patienter, der er sårbare og risikerer at kunne dø, hvis de får infektion, vil også en vaccine mod RS-virus kunne gøre gavn," siger Anders Løkke.

KOL-patienter kan nu få tilskud til ny vaccine

Nu kan KOL-patienter på 60 år og ældre få tilskud til at blive vaccineret mod RS-virus, der i alvorlig grad kan forværre deres sygdom.

Det skriver Berlingske.

Sundhedsstyrelsen har besluttet, at personer på 60 år og derover med KOL fremover kan få adgang til klausuleret tilskud til en relativt ny vaccine, Arexvy, som forebyggelse mod smitte og infektioner med den udbredte RS-virus. Virussen kan udvikle sig til en alvorlig og potentielt livstruende lungebetændelse hos KOL-patienter.

Hvis patienterne selv skal betale for vaccinen, vil prisen være cirka 1.500 kroner. Men med klausuleret tilskud kan patienterne formentlig få dækket op til 85 procent af omkostningerne – og i visse tilfælde endda hele beløbet. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at KOL-patienter taler med deres læge for at få en recept og sammen vurdere, om vaccinen er relevant og fordelagtig i deres specifikke tilfælde.

Ifølge Berlingske har GSK oplyst, at vaccinen giver en beskyttelseseffekt på 82,6 procent sammenlignet med placebo. Hos voksne over 60 år med mindst én underliggende sygdom, såsom KOL, reducerer vaccinen risikoen med 94,6 procent i den første sæson.

”Jo flere ting vi kan vaccinere udsatte patienter imod, desto bedre. Når man har patienter, der er sårbare og risikerer at kunne dø, hvis de får infektion, vil også en vaccine mod RS-virus kunne gøre gavn. Det vil give de fleste en vis beskyttelse, hvilket kan være udslagsgivende for, at kroniske patienter ikke oplever så kraftigt en opblussen af deres sygdom, når de bliver syge,” sagde professor og overlæge Anders Løkke fra lungemedicinsk afdeling på Sygehus Lillebælt i Vejle til Sundhedspolitisk Tidsskrift sidste år.

Omkring halvdelen af de forværringer, som KOL-patienter oplever, er betinget af forskellige infektioner.

Seks procent af alle dødsfald i Danmark har nu KOL som årsag. Det viste en analyse fra Lungeforeningen i 2023, som ligeledes pegede på, at KOL dermed er den enkelsygdom, som forårsager flest dødsfald herhjemme.

Hvert år dør over 3.500 danskere af sygdommen.