Skip to main content


”Hvis data fra HARMONi-2 bekræftes i forhold til OS og i andre populationer end østasiatiske, kan det føre til en praksisændring i behandlingen for patienter uden EGFR/ALK-alternationer. Det er ellers en patientgruppe, som har haft den samme behandling siden 2016 (hvor pembrolizumab blev standard i Vesten, red.),” siger Edyta Urbanska.

Nyt antistof slår Keytruda klart ved fremskreden lungekræft

WCLC: Patienter med fremskreden lungekræft, som har fået det nye lægemiddel ivonescimab, har oplevet dobbelt så lang tid, hvor deres sygdom ikke blev værre, sammenlignet med dem, der blev behandlet med Keytruda. Det er spændende resultater, der kan føre til ny praksis, hvis de bekræftes i en vestlig population, siger afdelingslæge Edyta Urbanska.

Resultaterne fra fase III-studiet HARMONi-2 blev præsenteret på verdenskongressen for lungekræft WCLC 2024, afholdt i San Diego, USA.

Studiet vakte stor opmærksomhed, da forskerne sammenlignede ivonescimab med Keytruda (pembrolizumab). Ivonescimab virker ved at ramme to mål i kræftcellerne, mens Keytruda kun rammer ét. I studiet blev behandlingerne testet som førstevalg hos 398 patienter med fremskreden lungekræft, der havde et bestemt protein (PD-1), men ikke havde specifikke genændringer (ALK og EGFR).

Samlet set klarede patienterne, der fik ivonescimab, sig betydeligt bedre end dem, der fik Keytruda, med næsten dobbelt så lang tid, hvor sygdommen ikke blev værre. Dette er baseret på de første foreløbige resultater af studiet. Der er endnu ikke nok data til at vurdere den samlede overlevelse, men de tidlige resultater ser lovende ud.

”Præsentationen blev modtaget meget positivt (på kongressen, red.), og PFS-forskellen (tid uden forværring, red.) blev kaldt ”really striking" under diskussionen. Den fordelagtige effekt blev set i alle subgrupper af patienter på tværs af PD-L1-udtryk, adeno- og planocellulære karcinomer, og med eller uden hjernemetastaser. Studiet var godt designet med vurdering af uafhængige bedømmere (BICR). Derudover bygger studiet på præ-kliniske og kliniske data, der viser, at VEGF-blokade øger effekten af PD-L1-hæmmere,” siger Edyta Urbanska, der overværede præsentationen af resultaterne på kongressen.

Hun er lungekræftlæge, ph.d. og master i personlig medicin på Rigshospitalets kræftafdeling.

Kan føre til praksisændring

Studiet inkluderede kun kinesiske patienter, og tidligere analyser har vist, at behandlinger som PD-1-hæmmere, der hjælper immunforsvaret med at angribe kræftceller, ofte virker bedre hos asiatere end hos europæere. Det kan betyde, at resultaterne måske ikke kan overføres direkte til patienter i Vesten. Alligevel er resultaterne meget lovende og kan føre til ændringer i behandlingen i Vesten, hvis de bliver bekræftet, forklarer Edyta Urbanska.

”Hvis data fra HARMONi-2 bekræftes i forhold til OS og i andre populationer end østasiatiske, kan det føre til en praksisændring i behandlingen for patienter uden EGFR/ALK-alternationer. Det er ellers en patientgruppe, som har haft den samme behandling siden 2016 (hvor pembrolizumab blev standard i Vesten, red.),” siger Edyta Urbanska.

Hun understreger, at behandlingen især vil være vigtig for lungekræftpatienter med en bestemt type kræft (planocellulært karcinom), hvor de nuværende PD-1-hæmmere ikke virker særlig godt. Denne gruppe af patienter har i øjeblikket meget få behandlingsmuligheder.

Den ledende forsker på studiet, Caicun Zhou, der er lungekræftekspert ved Shanghai Pulmonary Hospital i Kina, var også meget positiv over resultaterne. I en pressemeddelelse udsendt af WCLC sagde han:

"Resultaterne fremhæver ivonescimabs potentiale som ny standardbehandling."

Fordobling af tid uden sygdomsforværring

I studiet fik patienterne enten ivonescimab eller Keytruda (pembrolizumab) hver tredje uge. Den foreløbige analyse viste, at patienter, der fik ivonescimab, i gennemsnit havde 11,14 måneder, hvor deres sygdom ikke blev værre, hvilket var betydeligt længere end de 5,82 måneder for dem, der fik Keytruda.

Det betyder, at patienterne i ivonescimab-gruppen havde 49 procent mindre risiko for, at deres sygdom ville forværres eller at dø.

Selvom resultatet er lovende, undrer det Edyta Urbanska, at Keytruda ikke viste bedre effekt i studiet, end der blev rapporteret.

”Vi har set i det oprindelige anerkendte pembrolizumab-studie fra 2016, at pembrolizumab gav en PFS på 10 måneder. Så, hvorfor opnår patienterne kun en PFS på fem til seks måneder i dette studie?” siger hun.

Forskellen i resultaterne kan muligvis forklares ved, at patienterne i et studie fra 2016 havde et meget højt niveau af PD-1-proteinet (over 50 procent), hvilket gør, at behandlingen med Keytruda virker bedre. I HARMONi-2-studiet havde halvdelen af patienterne derimod et lavere niveau af PD-1.

I Danmark anbefales Keytruda dog kun til patienter, der har et PD-1-niveau på 50 procent eller mere.

”Hvis det skal blive relevant til danske patienter og erstatte pembrolizumab, bliver vi nok nødt til at se data på vestlige patienter med et udtryk på mindst 50 procent,” siger Edyta Urbanska.

Sammenlignelige bivirkninger

Bivirkningerne ved begge behandlinger var meget ens, og der blev ikke opdaget nye alvorlige bivirkninger ved ivonescimab, bortset fra forhøjet blodtryk og protein i urinen, som er kendte bivirkninger ved lignende behandlinger.

Alvorlige bivirkninger relateret til behandlingen forekom hos 20,8 procent af patienterne, der fik ivonescimab, og hos 16,1 procent af dem, der fik Keytruda. Svære bivirkninger forbundet med immunsystemet var også ens i begge grupper. Hos patienter med en bestemt type lungekræft (planocellulært karcinom) var alvorlige bivirkninger på niveau 3 eller højere lige så almindelige i begge grupper.

Ivonescimab er en ny type lægemiddel og det første af sin slags. Laboratorieundersøgelser har vist, at det kan binde sig til både PD-1 og VEGF, hvilket gør det effektivt. Der er flere store studier i gang, hvor ivonescimab bruges alene eller i kombination med andre behandlinger mod lungekræft.

På den amerikanske kræftkongres ASCO, som blev afholdt i juni 2024, blev et andet studie (HARMONi-A) præsenteret. Her blev ivonescimab også testet på lungekræftpatienter, men denne gang havde patienterne særlige genændringer (EGFR-mutationer). Efter næsten 8 måneders opfølgning viste resultaterne, at ivonescimab forlænger tiden uden sygdomsforværring til 7,1 måneder sammenlignet med 4,8 måneder i placebogruppen, hvilket er en forskel på 2,3 måneder.

 

Dette er en lettere omskrevet version af artiklen
Nyt bispecifikt antistof overgår Keytruda med længder ved avanceret PD-L1-positiv NSCLC  
på Onkologisk Tidsskrift

WCLC2024