Skip to main content


Patienter med en lavrisiko type blodkræft lever betydeligt længere, når de tager C-vitamin

Dansk studie viser, at patienter med en lavrisiko type blodkræft lever betydeligt længere, når de tager C-vitamin som kosttilskud. Resultaterne kommer fra fase II-studiet EVI-2, som er det første til at undersøge denne effekt.

Studiet blev præsenteret på det europæiske hæmatologiske selskab EHA's årsmøde i sommer af studiets førsteforfatter Stine Ulrik Mikkelsen, læge og ph.d.-studerende ved Rigshospitalets hæmatologiske afdeling.

C-vitamin spiller en vigtig rolle i kroppen, især for funktionen af et protein kaldet TET2, som ofte mangler hos patienter med myeloid kræft. Forskerne undersøgte, om tilskud af C-vitamin kunne forbedre tilstanden hos patienter med lavrisiko blodkræft eller forstadier til denne.

EVI-2 har inkluderet 109 patienter med lavrisiko myelodysplastisk syndrom (MDS), myeloproliferativ neoplasi (MPN) og klonal cytopeni af ukendt signifikans (CCUS). De 109 patienter blev opdelt i to grupper: Den ene gruppe fik 1000 mg C-vitamin dagligt i et år, mens den anden gruppe fik placebo. De blev fulgt fra 2017 til 2022.

Primært mål var at se på ændringer i celler med kræftmutationer, mens sekundære mål inkluderede ændringer i C-vitaminniveau i blodet, bivirkninger og samlet overlevelse.

Efter 33,5 måneders opfølgning fandt forskerne, at C-vitaminniveauet i blodet steg markant hos de patienter, der fik C-vitamin, mens det ikke ændrede sig hos placebo-gruppen. Den mediane overlevelse blev ikke nået i C-vitamin-gruppen, men var 42,2 måneder i placebo-gruppen, hvilket viser en betydelig overlevelsesfordel for dem, der fik C-vitamin.

Effekt og sikkerhed ved behandling med oralt C-vitamintilskud til patienter med lavrisiko myeloid kræft og forstadier hertil skal undersøges i et fase III-studie, førend der kan sættes to streger under resultaterne.