Skip to main content


Ældre sclerose-patienter forbedrer fysisk funktion i dansk studie

Intensiv styrketræning opbygger ældre sclerosepatienters muskelstyrke og forbedrer deres fysiske funktion.

Det viser de foreløbige resultater fra et studie, der indbragte Tobias Gæmelke – ph.d.-studerende ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet – førsteprisen ved uddeling af MS Forskningstalent-priser på DAREMUS-mødet, som er et to-dages møde for sclerose-forskere. Mødet blev afholdt i slutningen af maj i år.

”Der er hidtil kun lavet få studier, der belyser effekten af træning blandt ældre med sclerose, og de er af relativt lav kvalitet. Derfor er det vigtigt, at vi med vores studie får belyst området med en intervention af højere kvalitet og mere detaljerede målemetoder,” siger Tobias Gæmelke.

Powertræning viste effekt

Ifølge tal fra Det Danske Scleroseregister har næsten 19.000 danskere multipel sclerose (MS) – heraf er 37 procent 60 år eller ældre. Det tal er stigende, fordi flere lever længere med sygdommen, og samtidig får flere en MS-diagnose sent i livet.

Tobias Gæmelke

”Derfor er der også behov for at forske mere i ældre med MS. Der er især en kæmpe diskrepans på træningsområdet, fordi kun 1,5 procent af de eksisterende studier har kigget på gruppen af personer med MS, som er 60 år eller ældre. Det kan undre, fordi en positiv effekt af styrketræning til raske ældre allerede er veldokumenteret,” siger Tobias Gæmelke.

I et studie har Tobias Gæmelke og hans forskerkolleger undersøgt effekten af powertræning – en form for styrketræning, hvor øvelserne udføres så hurtigt som muligt – på 41 ældre patienter med multipel sklerose (MS). Halvdelen af deltagerne lavede powertræning to gange om ugen, mens den anden halvdel fortsatte med deres sædvanlige behandling. Efter 24 uger viste resultaterne, at gruppen, der lavede powertræning, havde forbedret deres fysiske funktion, neuromuskulære funktion og muskelmasse i højere grad end gruppen, der fik standardbehandling.

”Vi kunne se, at gruppen, som udførte powertræning, havde fået mere benstyrke og overkropsstyrke. De klarede sig samtidig bedre i de forskellige gangtest og funktionstest. Og disse ændringer kunne måles til at være klinisk relevante for mellem 70 og 90 procent af personerne med multipel sclerose.”

Afventer analyser af MR-scanninger

Deltagerne fik også testet deres kognitive færdigheder via forskellige test, der målte på hukommelse og tankeprocessering, men her så man ikke en effekt som følge af træningen. Deltagerne på powertræning rapporterede dog selv om mindre træthed og sygdomspåvirkning i de spørgeskemaer, som var en del af studiet.

Desuden er deltagerne blevet MR-scannet for at for at undersøge, om træningen har en synlig effekt på hjernen og kan bremse forværringen af multipel sclerose, men disse resultater er man i øjeblikket i gang med at analysere.

”Først og fremmest er det positivt, at powertræningen kunne opbygge en fysisk reservekapacitet hos deltagerne, for forbedring på disse mål betyder meget for personer med multipel sclerose. Så må vi efterfølgende se, om træningen også har effekt på sygdomsforværring,” siger Tobias Gæmelke.

Abstract til Tobias Gæmelkes forskning er på side 7 i programmet for DAREMUS-mødet.

Mere forskning i ældre patienter

Andenprisen ved uddeling af MS Forskningstalent-priserne gik til Frederik Elberling, ph.d. og seniorforsker ved Det Danske Scleroseregister. Han har i sit studie undersøgt, hvad der sker, når man trapper behandlingsintensiteten for MS-patienter ned. Det er især blevet relevant, fordi man i de senere år har valg at starte langt flere patienter direkte på højeffektive behandlinger. De kraftige behandlinger giver den bedste effekt tidligt i sygdommen, men over tid kan de begynde at give bivirkninger, der gør det nødvendigt at skifte til en anden behandling.

Resultaterne af dette studie viste, at det særligt blandt ældre sclerosepatienter med stabil sygdom kan være både sikkert og gavnligt at nedtrappe behandlingsintensiteten for patienter på højeffektive lægemidler.