"Jeg sov aldrig, kunne ikke lave en kop kaffe, og turde hverken løbe mig en tur eller gå i supermarkedet," fortæller Palle Steffensen.
Klog og rørende podcastserie om stress og udbrændhed viser nye veje
PODCAST. Hvordan sparker vi os selv bag i uden, at det bliver en nedtur, spørger journalist Palle Steffensen i en ny klog og rørende podcastserie, hvori han taler med ambitiøse og succesrige mennesker, der ligesom han selv har haft så alvorlige stresssammenbrud, at de har været nødt til at droppe jobs og karrierer og lægge deres liv helt om.
Uden at Palle Steffensens havde opdaget det, var hans arbejde pludselig blevet forvandlet til bjerge, der skulle bestiges, hverdagene til noget der skulle overstås, og sommerferien til lidt af en plage, for forude truede arbejdet jo igen. Et arbejde, som han ellers var glad for, men som han nu pludseligt havde mistet al lyst til, fortæller han i den første af i alt 10 programmer "Palle på nye eventyr" i podcastserien på DR Lyd "Tag dig sammen".
Og Palle Steffensen tog sig da netop også sammen. For pengene skulle tjenes, og hjulene køre rundt, så selv om han rent faktisk ikke havde det godt, men var uligevægtig, sur og irritabel samtidigt med, at han var begyndt at tælle timerne til frokostpausen, til arbejdsdagens ophør, til weekenden, til efterårsferien og til juleferien, forsøgte han alligevel at passe alt det, han lige pludselig ikke orkede. Dagens højdepunkt var en lur.
En strategi som kun holdt, indtil han gik ned for fuld tælling i fosterstilling hjemme på sofaen, hvorfra han herefter i månedsvis måtte kæmpe med stress, depression, angst og mindreværd. Den ellers tidligere så positive, ressourcestærke coacher, konsulent og tidligere mediechef var havnet i sit livs stresskrise, som han intet kunne stille op imod og heller ikke se sig ud af, for selv om han nu slappede af og passede bedre på sig selv, fik han det blot værre og værre.
"Jeg sov aldrig, kunne ikke lave en kop kaffe, og turde hverken løbe mig en tur eller gå i supermarkedet," fortæller han i udsendelsen til sin kone, DR-journalisten Anna Gaarslev, der blandt også beretter om, hvordan de begge to i lang tid efter, at de første stresssymptomer havde vist sig, var overbeviste om, at løsningen måtte være at rydde op i kalenderen, skrue lidt ned og så i øvrigt tage sig sammen.
Men at tage sig sammen er dog præcis det, man ikke kan, når man er udbrændt og stresset ifølge Palle Steffensen, der fortæller, at han i dag langt om længe har det meget bedre. Han drømmer om at få en ølbar og har lejlighedsvist flirtet med tanken om at blive skovhugger.
Men han leder også efter svar på hvorvidt, at det, at man forsøger at tage sig sammen og maser på, blot er den sikre vej til ’den helt store røvtur’. Samtidigt efterlyser han svar på, hvorfor man skal langt ned i gulvbrædderne, før man forstår, hvordan man har det, og endelig på hvor vidt eller hvorfor den store røvtur måske er nødvendig for, at man tør flytte sig fra de arbejdsforhold, som stresser og gør udbrændt.
Svarene forsøger han at indkredse i ni dybt interessante, empatiske, men samtidigt også skarpe samtaler med ni andre mennesker, for hvem det gælder, at de på grund af stress og udbrændthed har været igennem meget alvorlige kriser, der har ført til sammenbrud, brændte broer, dramatiske sporskift og helt anderledes jobs i andre brancher.
Cirka 250.000-300.000 danskere lider ifølge deres læge af alvorlig stress, og hvert år sker der cirka 30.000 hospitalsindlæggelser på grund af stress ifølge Stressforeningen, så det er vigtige spørgsmål, som Palle Steffensen forelægger sine gæster, der alle stiller sig fuldstændigt åbent til rådighed for hans indfølende nysgerrighed efter, hvordan de hver især lige præcist har oplevet tiden før, under og efter deres stressudløste sammenbrud.
Og det er knusende og rørende beretninger, man som lytter bliver konfronteret med. At Palle Steffensen lægger sig selv på sporene og er næsten hudløst åben omkring sit eget forløb bidrager formentligt til hans gæsters tilsvarende tillid og åbenhed.
Men gæsterne er ikke blot i selskab med en indsigtsfuld og professionel dygtig interviewer. De er også overraskende reflekterende omkring sig selv, deres tidligere stresssygdom og de deraf følgende nye livssituationer.
Alle ti podcast sætter det moderne arbejdsliv, og hvor meget vi kan tåle af dets udfordringer, i perspektiv.
Blandt de modige og begavede fortællere er for eksempel den tidligere TV-boss Niels Severin, der i episode to fortæller om, hvordan han begyndte at blive en udbrændt, sur gammel mand, da han trods international karriere og et liv på første klasse med champagne og guldkort måtte indse, at han havde brugt 25 år på det rene og skære ingenting.
Jagten på prestige og succes var en 24-7 stress for Niels Severin, og efter et længere opgør med sig selv og TV-verdenen måtte han nødtvungent indse, at han ikke mere brød sig om den, at dens etiske problemstillinger kostede ham energi og motivation, og at han derfor var tvunget til at skrifte branche. I dag er han gartner, de spidse sko er skiftet ud med møgbeskidte hænder, og han er langt lykkeligere. Selv om den økonomiske nedgang ikke altid har været helt nem.
En anden åbenhjertig fortæller er den tidligere ansvarlige for den praktiske lederuddannelse på Copenhagen Buissnes School, CBS, Karin Mæhl, der i episode tre "Væk fra hovedet, væk fra stress", beretter om, hvordan hun efter års kamp mod stress og tre meget alvorlige sygeperioder smed jakkesættet til fordel for et job som Falckredder.
Karin Mæhl vidste igennem fire år, at hun burde tage sin stress alvorlig, men alligevel forsøgte hun hele tiden at tage sig sammen til at kunne tåle mosten, blot for så til sidst at gå helt ned for tælling og være nødt til at tage imod en fratrædelsesordning fra den arbejdsplads, hvis mest travle perioder hun ikke kunne tåle. I dag kører Karin Mæhl sygetransporter og er glad og stolt over sit arbejde. At pengene er markant færre betyder intet i forhold til den gamle stress.
En tredje fortæller, der også skal helt ned og bide i græsset af stress, før alvoren træder ind, er tidligere lande- og regionschef i flere store internationale firmaer, Henrik Mortensen, der først ville erkende, at han led af stress efter et længere ophold på en psykiatrisk afdeling.
Selv om Henrik Mortensens karriere gik op og op, og bilerne blev større og større for hvert år, så havde der været advarselstegn i form af blandt andet en behandlingskrævende depression et par år forinden. Men i stedet for at stoppe helt op tager han imod et endnu mere krævende job, som han selv synes, at han stortrives i, indtil han pludselig begynder at overveje selvmord. I dag er han kvalitetschef på en lokal pølsefabrik på Sjælland og har aldrig haft det så godt, selv om prestigen er røget.
Palle Steffensen og hans lyttere får langt hen af vejen et stort ja til spørgsmålet om, hvorvidt den store røvtur er en forudsætning for et opgør med arbejdsforhold, som stresser og gør udbrændt. Og et endnu mere rungende ja til, at strategien med at forsøge at tage sig sammen ofte ender med at gøre ondt værre.
Og at det er svært at springe ud af hamsterhjulet for dernæst ovenikøbet at skulle finde helt nye veje i livet, lægger de ni gæster således ikke skjul på. Der er husholdninger, der skal køre rundt, ambitioner som brænder, prestige der lokker, selvværd der skal opretholdes og ikke mindst ofte også et socialt pres
For eksempel fortæller Christopher Moyell Juul, der havde alle muligheder for at nå helt til tops i dansk erhvervsliv, i episode fire "Har du tabt sutten" om, hvordan nogle i hans omgangskreds blev både vrede og skuffede, da han forlod sit prestigefyldte job til fordel for rollen som skoleleder for psykisk udfordrede børn og deres familier.
Men tankevækkende nok er der ingen af de interviewede, der kunne tænke sig at bytte deres nuværende tilværelser med deres gamle livs stress og pres. Ingen af dem fortryder deres valg, og alle har de bortset fra værten selv fundet helt nye veje, som gør dem og deres helbred godt.
Men måske Palle Steffensen bare skulle realisere sin øl-bar og lade os andre høre, hvad nogle af hans gæster har på hjerte "Stemmer fra en Ølbar", for han er god til at lytte og er en fortrinlig interviewer.