”Jeg er tilfreds med, at regionerne er tilbage på et acceptabelt niveau for antallet af rettidige kræftpakkeforløb. Det er vigtigt for patienterne, at vi holder et fast fokus på kræftbehandlingen og griber ind med det samme, hvis der sker skred”, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.
Kræftpakker er tilbage på sporet
84 procent af landets kræftpatienter gennemførte i 3. kvartal 2017 deres kræftpakkeforløb til tiden.
Det viser en ny opgørelse over såkaldte standardforløbstider for de kræftpakker, som alle danskere med mistanke om kræft skal igennem. Tallene er opgjort af Sundhedsdatastyrelsen.
Dermed er kræftpakkerne tilbage på sporet efter et udsving tidligere på året.
”Jeg er tilfreds med, at regionerne er tilbage på et acceptabelt niveau for antallet af rettidige kræftpakkeforløb. Det er vigtigt for patienterne, at vi holder et fast fokus på kræftbehandlingen og griber ind med det samme, hvis der sker skred”, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby i en pressemeddelelse.
Fremgangen i andelen af patientforløb gennemført inden for standardforløbstiden dækker over store regionale forskelle.
Tallene viser, at især Region Hovedstaden er gået frem og er tilbage på det niveau, regionen havde før udfordringerne med Sundhedsplatformen begyndte – både når det angår antal registrerede forløb og patientforløb gennemført til tiden.
Enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Janet Samuel, siger, at den positive udvikling - ud over forbedringer i Region Hovedstaden - også skyldes, at Region Midtjylland og Region Nordjylland igen får behandlet flere patienter inden for forløbstiden.
Der er dog fortsat nogen forskel mellem kræfttyper og behandlinger.
”Der er fortsat områder, hvor der er behov for forbedringer, og dem følger vi selvfølgelig tæt”, siger Janet Marie Samuel.
Raslede ned i 2. kvartal
Kræftpakkerne træder i kraft, så snart der er en mistanke om kræft. Kræftpakkerne er skræddersyet til de enkelte kræfttyper og beskriver forløbet med undersøgelser og hjælp. Pakkeforløbene varer typisk omkring 20 dage, indtil der er stillet en diagnose, og patienten enten skal i behandling eller kan erklæres rask.
Da opgørelserne begyndte for knap fem år siden, kom 72 procent af patienterne igennem kræftpakkeforløbene til tiden. Siden 2015 er 82-85 procent af patienterne kommet igennem til tiden – hvert eneste kvartal. Men i 2. kvartal i år raslede det ned til 77 procent på grund af flere årsager: For lidt ambulatorie-kapacitet, mangel på kræftlæger, meget syge patienter med flere sygdomme, ønske hos flere patienter om mere betænkningstid og forlænget ventetid på prøvesvar.
”Enhver ved, at hurtig undersøgelse og behandling er afgørende, når det handler om en så alvorlig sygdom som kræft. Derfor skal patienterne udredes til tiden, uanset de hindringer der kan være. Alle fem regioner har reageret hurtigt på den negative udvikling, vi så sidste kvartal, og det glæder jeg mig over på patienternes vegne,” siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner, i en pressemeddelelse.
Her er, hvad de enkelte regioner har sat i gang efter udsvinget i 2. kvartal
- Region Nordjylland har afsat fem mio. kroner ekstra til kræftindsatsen, og regionen efteruddanner nu kirurger til mammakirurger (brystkirurgi). For lungekræft er der etableret 15 ekstra forundersøgelser om ugen.
- Region Hovedstaden har i år afsat 50 mio. kroner, så hospitalerne kan nedbringe ventetider for kræftpatienter, og de kommende år 35 mio. kroner årligt. En stor del af beløbet skal bruges til at sænke ventetiden for patienter med nogle af de mest aggressive kræftsygdomme.
- Region Midtjylland har styrket kapaciteten på brystkræftområdet, har nedsat en task force, der følger udredningstiderne tæt, og er i gang med at forbedre kapaciteten i patologien, som modtager og behandler kræftprøver.
- Region Syddanmark har øget kapaciteten inden for robotkirurgi for de urologiske kræftformer, og man undersøger, om lungekræftforløbene kan forbedres.
- Region Sjælland styrker arbejdet med at rekruttere speciallæger til brystkræftområdet og øger de lægefaglige ressourcer på forskellig vis.
kræftlæger, Ellen Trane Nørby, Bent Hansen, kræftpakker, pakkeforløb, Janet Samuel