Skip to main content


”Når man først er kastrationsresistent, er der ikke mange behandlingsmuligheder. Derfor er det altid positivt at se en forbedring i progressionsfri overlevelse på cirka fem måneder for denne patientgruppe,” siger Michael Borre.

Ny forskning: Lægemiddel hjælper mænd med prostatakræft

ESMO: Lægemidlet ipatasertib kombineret med hormonbehandling giver næsten fem måneder længere tid uden tilbagefald hos mænd med kastrationsresistent prostatakræft med metastaser sammenlignet med hormonbehandling alene.

Det viser forskning, der er lavet med dansk bidrag. 

Medicinalfirmaet Roche, der står bag ipatasertib, meldte allerede i juni, at det såkaldte IPATential150-studie havde nået gode resultater. Resultatets detaljer blev præsenteret lægernes store kræftkongres ESMO 20. september .

Overlæge og professor i urologi ved Aarhus Universitet, Michael Borre, er medforfatter og har sammen med forskningsenheden på Aarhus Universitet bidraget med data fra 18 patienter til studiet, hvilket gør den danske enhed til den femte største leverandør på data på globalt plan.

Han er ganske begejstret for resultatet:

”Når man først er kastrationsresistent, er der ikke mange behandlingsmuligheder. Derfor er det altid positivt at se en forbedring i progressionsfri overlevelse på cirka fem måneder for denne patientgruppe,” siger Michael Borre. Progressionsfri overlevelse er den tid, patienterne overlever, uden at sygdommen udvikler sig.

Få bivirkninger på danske patienter

Ud af de 18 patienter, der var med i forsøget i Aarhus, var der kun én, som pga. diarre ønskede at stoppe den eksperimentelle medicin og fortsatte med standardbehandlingen, fortæller Michael Borre.

”Det er et stof, som generelt tåles fint. Få af vores patienter udviklede hududslæt, diarre og påvirket boldsukker og blodprocent, men efter en behandlingspause og/eller dosisreduktion var generne relative få efter behandlingen blev genoptaget,” siger Michael Borre.

Selv om han ser yderst positivt på lægemidlet ipatersitib og de aktuelle resultater fra IPATential150, er han alligevel usikker på, om præparatet med de nuværende resultater inkl. bivirkninger vil kunne få en anbefaling i Medicinrådet, hvor han selv er medlem af fagudvalget for kræft i blærehalskirtlen.

”Det afhænger selvfølgelig i høj grad af prisen på lægemidlet, men man vil typisk gerne se nogle hårde endepunkter – dvs. en overlevelsesgevinst. Derudover vil det risikere at fremstå for bivirkningsfyldt, fordi relativt mange patienters deltagelse i andre centre blev stoppet, fremfor forsøgt håndteret med pause og eller dosisreduktion,” siger Michael Borre og tilføjer:

”Jeg kan godt have mine bekymringer om, at det vil kunne veje uhensigtsmæssigt tungt i en vurderingsproces, men jeg vil ikke selv være i tvivl om, at jeg som patient ville tage imod tilbuddet. Jeg synes, at toksiteten (giftigheden, red.) har været tålelig.” 

Venter på generel overlevelse

IPATential150 studiet har været i gang i cirka 30 måneder og er altså på sit tredje år, men vi kommer til at vente lidt endnu, før vi får data på generel overlevelse. Michael Borre synes dog, at det ser fornuftigt ud, men det overrasker ham egentlig ikke, for i teorien burde præparatet have en positiv effekt på denne kræftform.

Ved kastrationsresistent prostatakræft er vækst og spredning af kræften generelt drevet af aktivering af PI3K/AKT-signalvejen, og det nyere præparat ipatasertib er målrettet præcist denne signalvej. 

prostatakræft, esmo20