Skip to main content


Hvorfor taber man håret af kræftbehandlinger?

Selvom vi især kender hårtab fra kemoterapi, er der flere kræftbehandlinger, som har samme bivirkninger. Men hvad har kræftbehandlinger med hår at gøre?

Der er tre typer kræftbehandlinger, som kan påvirke hårpragten: Kemoterapi, stråleterapi og hormonterapi. Men de påvirker håret af forskellige årsager.

Kemoterapi er den mest anvendte kræftbehandling og bruges til mange former for kræft. Kemoterapi er egentlig en form for cellegift, der dræber celler, som deler sig. Kræftceller deler sig langt hyppigere end stort set alle andre celler i kroppen, og de er derfor særligt sårbare overfor kemoterapien.

Men de normale celler, der deler sig ofte, er også udsatte. Det gælder bl.a. for håret, der bliver skabt i hårsækken. Her bliver der dannet nye hårceller via en delingsproces – og derfor rammer kemoterapien også håret.

Det er dog vigtigt at bemærke, at ikke alle former for kemoterapi medfører hårtab. Det afhænger både af typen, dosis og kombinationen af de kemoterapistoffer, som man får. Du kan altid spørge lægen, hvad du selv kan forvente af hårtab.

Hårtab er midlertidig

Selvom kemoterapi rammer håret i første omgang, går det ikke ud over selve håranlægget. Kun enkelte patienter oplever, at håret ikke vender tilbage, men det er meget sjældent, forsikrer kræftlæge Anders Bonde Jensen, professor i onkologi ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.

”Folk oplever, at håret går i stykker i bunden, og så vokser der ikke nyt op før ved afslutningen af behandlingen. For nogle kan der gå måneder efter behandlingen, inden nyt hår dukker op. For andre sker det hurtigere,” siger Anders Bonde Jensen.

Til at begynde med, når håret vokser ud igen, kan farven og strukturen på håret være anderledes end før. Det kan også vokse hurtigere nogle steder end andre. Over tid vender håret tilbage til sin normale tilstand. 

Andre kræftbehandlinger påvirker også håret

Selvom hårtab især er kendt fra kemoterapi, kan det også forekomme med strålebehandling, men kun når strålerne rammer hårsækkene direkte. Bivirkningen er derfor meget lokal og afhængig af, hvor der stråles, i modsætning til kemoterapi, der rammer hele kroppen, forklarer Anderes Bonde Jensen.

”Strålebehandling ødelægger hårcellerne i hårsækkene, så det ofte blive til et permanent hårtab, men det er kun i det område, man bestråler. Det kan f.eks. være, hvis man strålebehandler en hjernetumor, så strålerne også rammer hårsækkene i hovedbunden,” siger Anders Bonde Jensen.

En anden behandlingsform, som kan ramme hårpragten, er hormonbehandling. Hormonbehandlinger anvendes mod nogle typer prostatakræft og brystkræft og er ikke så udbredt som kemo- og stråleterapi.

”Kønshormonerne kan være med til at drive nogle kræftformer, og derfor har man udviklet behandlinger, som reducerer det naturligt forekommende kønshormon i kroppen. Hos mænd er det testosteron, og hos kvinder er det østrogen og progesteron. Det gør dog, at man mister noget af håret. En lignende udtynding af håret sker naturligt for både kvinder og mænd, når de kommer op i alderen, hvor niveauet af kønshormoner bliver lavere,” siger Anders Bonde Jensen. 

Hårtab ved kemoterapi kan ikke forhindres

Man har prøvet med forskellige tiltag for at bevare håret under kræftbehandling gennem tidens løb. Det er f.eks. vitaminer og cremer, men intet har vist overbevisende effekter. Der er dog én metode, som har vist lidt resultater. Det kaldes ’scalp cooling’, der kan oversættes til hovedbundskøling. Det er en hætte, der nedkøler hovedbunden og på den måde bremser blodcirkulationen til håret. Det gør, at kemo-behandlingen ikke når hårsækkene i samme mængde.

”En undersøgelse peger på, at det kan påvirke omfanget af hårtab. Der er færre, som taber håret i forbindelse med kemoterapi. Men når man måler på folks livskvalitet, ser det dog ikke ud til, at scalp cooling har en signifikant effekt på folks livskvalitet at tabe mindre hår. Det skyldes måske, at der er andet, som fylder mere i tankerne end hårtab, når man først er under behandling for kræft,” siger Anders Bonde Jensen.  

 

Det kan du selv gøre, hvis du skal behandles med kemo

De første tegn på hårtab kan være en ekstra følsom hårbund, og at man taber flere hår end normalt, når man reder eller vasker håret. I nogle tilfælde kan man dog tabe håret over meget kort tid. Har du (halv-)langt hår, kan du samle håret i en elastik - også om natten - for at undgå at tabe hår på tøjet, på hovedpuden osv. 

 

Hvis dit hår bliver tørt og sart:

- Brug en mild shampoo uden parfume.

- Brug en blød hårbørste, hvis din hårbund er øm.

- Sov eventuelt med elastik, hårnet eller en tynd blød hue for at undgå løse hår i sengen.

- Brug ikke hårtørrer, da varmen udtørrer håret og kan få det til at knække.

- Undgå at farve håret eller at blive permanentet i mindst et halvt år efter endt behandling. - Hvis din hårbund er meget tør, så brug olie og ikke skælshampoo.

 

Hvis du taber håret fuldstændigt:

- Brug altid en solcreme med høj faktor for at beskytte hårbunden, når du går med bart hoved.

- Beskyt hovedet mod kulde - f.eks. med en hue eller et tørklæde.

- Smør hårbunden ind i uparfumeret creme eller olie, hvis den bliver tør eller klør.

- Selvom du ikke taber håret, kan behandlingen dog gøre håret mere tørt og sart.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

kræftlæger, brystkræft, kræft, strålebehandling, Hormonbehandling, kemoterapi, logonyhed, hårtab