Dansk forskning kortlægger senfølger efter hjernekræft hos børn
Ny forskning giver et samlet overblik over neurologiske senfølger hos børn, der har haft hjernekræft. I den nye undersøgelse har forskerne undersøgt 4.858 børnekræftoverlevere, som har haft hjernekræft.
Resultaterne, der er offentliggjort i tidsskriftet Neuro-Oncology, viser, at den hyppigste senfølge er epilepsi, hvilket sås hos 14,1 procent af overleverne. Dernæst følger vand i hovedet, som blev set hos 9,5 procent af overleverne, og lammelser, som ramte 4,2 procent af overleverne. Tilsammen udgjorde disse tre typer af senfølger omkring 90 procent af de ekstra tilfælde af senfølger, kræftoverleverne blev indlagt med.
Risikoen for senfølger var størst blandt de børn, der var yngst, da de fik diagnosen hjernekræft. Næsten halvdelen af de overlevere, der var mellem nul og fire år gamle, da de fik en hjernetumor, havde været indlagt med en neurologisk sygdom som tiårige.
Den nye forskning fra bl.a. Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning og Aarhus Universitetshospital viser også, at omkring 30-40 procent af de patienter, der fik epilepsi som senfølge, også havde epilepsi op til flere år, inden de fik diagnosen hjernetumor.
Omkring en tredjedel af de børn, der har haft en hjernetumor, risikerer senere i livet at blive indlagt minimum en gang med neurologiske senfølger efter sygdommen. I alt er der to ekstra indlæggelser for neurologisk sygdom per 100 børn, der følges i et år.