Fedme truer faldet i dødelighed pga. hjertekarsygdom
Faldet i dødelighed som følge af hjerteanfald og apopleksi i mange rige lande trues af et stigende problem med fedme og diabetes.
Det viser en opgørelse af statistikker over hjerte-kar-sygdom fra 56 lande og udgivet i European Heart Journal.
Undersøgelsen inkluderer lande i Europa, Nordafrika og Mellemøsten samt tidligere Sovjet-stater. Og her viser tallene, at hjerte-kar-sygdomme tegner sig for over 50 procent af alle dødsfald i mange mellemindkomstlande, sammenlignet med mindre end 30 procent i højindkomstlandene.
Den ledende forsker bag underøsgelsen er Dr. Adam Timmis fra Barts Heart Center på Qeen Mary University of London. Han siger i en kommentar til opgørelsen:
"Hjertesygdom er stadig den største dødsårsag i mellemindkomstlande, mens faldet i hjertedødelighed i højindkomstlande betyder, at kræftdødsfald her er blevet mere almindelige. Men udviklingen i de rige lande er truet af den voksende fedmeepidemi, der medfører, at antallet af diabetestilfælde øges næsten overalt.”
Timmis noterer sig også, at hjerte-kar-sygdom er lige så stort et problem for kvinder som for mænd, da tallene viser, at flere kvinder i dag dør af denne type sygdomme. Det gælder især yngre kvinder. Og disse dødsfald er i vid udstrækning mulige at forebygge med livsstilsændringer, siger han.
Særligt briterne sakker agterud
Næsten halvdelen af mellemindkomstlandene har haft en stigning i sygdomsforekomsten i de sidste 25 år, i modsætning til højindkomstlandene, hvor der har været små, men konsekvente fald.
Forhøjet blodtryk er mere udbredt i mellemindkomstlandene. Og mens rygning er i tilbagegang overalt, ryger stadig over 40 procent af mændene i mellemindkomstlandene mod ca. 30 procent i højindkomstlandene.
Undersøgelsen finder, at særligt Storbritannien på flere måder sakker bagud mange lande med lavere indkomst i forhold til forebyggelse af hjertekarsygdomme. UK har således den højeste forekomst af fedme hos mænd (26,9 procent af befolkningen mod 21,4 procent i de øvrige lande i snit) og den 2. højeste forekomst af fedme hos kvinder (29,2 procent af befolkningen mod snittet på 22,9 procent).