Skip to main content


Fremtidsvision: Indsprøjtninger kan afløse gigtoperationer

Opdagelsen af et nyt molekyle kan være vejen til ny og langt mere skånsom behandling af gigt, viser amerikansk forskning. 

Gigtpatienter, der undgår udskiftning af led og i stedet nøjes med en indsprøjtning, kan blive et realistisk fremtidsscenarie.

Det er endnu kun testet på rotter, men et hold amerikanske forsker mener, at det er realistisk, at i hvert fald en del af fremtidens gigtoperationer kan erstattes af injektioner. Forskerne har nemlig opdaget, at et bestemt molekyle forbedrer regenereringen, samtidig med at det begrænser inflammation i leddene.

Forskerne, der er fra University of Southern California, har undersøgt effekten af det bestemte molekyle, og de har opdaget, at når molekylet blev påført ledbruskceller i laboratoriet, formerede cellerne sig i højere grad. Når cellerne injiceres i knæleddene på rotter med beskadiget brusk, kunne dyrene mere effektivt helbrede deres skader selv.

De amerikanske forskere har allerede lagt grunden til at gennemføre kliniske forsøg for at teste det nye molekyle som behandling for slidgigt og børneleddegigt.

”Målet er at udvikle en injicerbar behandling, der kan anvendes i et tidligt til moderat udviklingsniveau af gigt,” siger leder af forskningsprojektet og lektor i ortopædkirurgi, Denis Evseenko, der har fået undersøgelsens resultater offentliggjort i tidsskriftet Annals of Rheumatic Diseases..

Det vil ikke kurere artritis, men det vil forsinke udviklingen af lidelsen, inden den når de stadier, hvor patienterne har brug for udskiftninger af led.

I Danmark er antallet af operationer betydeligt. 20.000 danskere får eksempelvis hvert år erstattet knæ- eller hofteled af proteser på grund af gigt.

Stort potentiale

Denis Evseenko ser molekylet som en prototype for en ny klasse af antiinflammatoriske lægemidler, som kan bruges til forskellige lidelser. Hans team har allerede fundet flere biologiske effekter af molekylet, eksempelvis evnen til at aktivere stamceller, der får håret til at vokse.

I samarbejde med andre forskere fra blandt andet University of Southern California vil Evseenko og hans team arbejde videre for at undersøge det bredere potentiale af RCGD 423 til behandling af bl.a. reumatoid artritis, kæbeartritis, lupus, neurologiske og hjertesygdomme og skaldethed.

gigt