Skip to main content


Hos personer med type 1-diabetes har man altså i forvejen koks i immunsystemet, og derfor kan man måske være dårligere stillet i kampen mod virusinfektioner,” siger Allan Flyvbjerg.

Derfor er personer med diabetes mere udsatte, hvis de smittes af COVID-19

Ældre med diabetes og folk, som ikke er velbehandlet for deres diabetes, er på Sundhedsstyrelsens liste over særligt udsatte, hvis de først bliver smittet med COVID-19. Det er der flere årsager til, siger direktør for Steno Diabetes Center Copenhagen.

Den gode nyhed er, at der ikke er noget, som peger på, at folk med diabetes generelt bliver lettere smittet af COVID-19 end andre. Den dårlige nyhed er dog, at der måske er lidt større risiko for at blive alvorligt syg, hvis man ikke er velbehandlet for sin diabetessygdom, eller hvis man er ældre med diabetes.

Men først skal det nævnes, at man stadig ved meget lidt om den nye coronavirus, som lige nu lægger samfundet ned. Tallene, man får fra andre lande, er svære at afkode og omsætte til risiko i en dansk kontekst. Til dels fordi man ikke ved, hvor mange der reelt er smittet eller har været smittet med virussen og klaret sig godt igennem sygdommen. Det skyldes, at det er svært at teste alle, og det ikke er alle, som får symptomer.

Men det er især folk med flere kroniske sygdomme og ældre, som indlægges på hospitalerne, kan man se fra tallene. Det stemmer overens med, hvad man ved fra andre virusinfektioner. Infektioner rammer især de ældre hårdere, som i forvejen har et lidt dårligere immunforsvar på grund af alderen og ofte har en række kroniske sygdomme. 

Sørg for at være velbehandlet

Man ved også, at personer med diabetes, som ikke er velbehandlede, er særligt udsatte for infektioner.

”Hvis man ikke er velbehandlet for sin diabetes, vil det forhøjede blodglukose kunne påvirke kroppen på forskellige måder, heriblandt immunsystemet, og hvordan immunforsvaret er i stand til at bekæmpe infektioner. Kroppen kommer ’ud af balance’ og er dårligere rustet til at bekæmpe infektioner,” siger Allan Flyvbjerg, professor og direktør for Steno Diabetes Center Copenhagen. 

Det er ikke helt klart, hvad der præcist sker i kroppen, når man har forhøjet blodglukose i en længere periode, som gør, at man på sigt er dårligere til at bekæmpe infektioner.

Type 1-diabetes opstår dog, fordi immunforsvaret angriber kroppens egne celler, der producerer insulin. 

”Hos personer med type 1-diabetes har man altså i forvejen koks i immunsystemet, og derfor kan man måske være dårligere stillet i kampen mod virusinfektioner,” siger Allan Flyvbjerg. 

Hold øje med blodsukkeret, hvis du bliver syg

En helt fast anbefaling fra alle diabetesbehandlere er, at hvis man som person med diabetes får feber, så skal man være opmærksom på at måle sit blodglukose ofte og regulere sin blodglukose-sænkende behandling herefter.

”Hvis man har diabetes og får en infektion, uanset om det er virus eller bakterier, er man i risiko for, at der sker yderligere forværring. Infektionen kan påvirke blodglukose, blodtryk og væskebalance, der i sidste ende kan forværre infektionen,” siger Allan Flyvbjerg.

Forsøg at undgå at blive smittet

På Steno Diabetes Center Copenhagen er hovedparten af konsultationer for personer med diabetes gjort virtuelle, så borgerne ikke risikerer at smitte eller blive smittet. Men der er selvfølgelig nogle personer med diabetes, som har så kompleks sygdom, at de har brug for at blive tilset fysisk af en læge, sygeplejerske eller fodterapeut. Til det formål er oprettet en akutfunktion.  

Sundhedsstyrelsen har lavet en pjece med gode råd til folk i særlig risiko. Her er et uddrag af de gode råd, der bl.a. også gælder for dig med diabetes.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du overvejer, hvordan du kan beskytte dig selv mest muligt mod at blive smittet, og du gør følgende, hvis du tilhører en særlig risikogruppe: 

  • Bliv hjemme i den udstrækning det er muligt
  • Undgå steder med mange mennesker, som er tæt på hinanden.
  • Vi fraråder fx at du bruger offentlige transportmidler særligt i myldretiden.
  • Sørg for ekstra god håndhygiejne.
  • Vask dine hænder grundigt, hvis du fx har rørt ved håndtag, og når du kommer hjem.
  • Overvej at anvende handsker, når du går ud.
  • Undgå at røre næse, mund og øjne, hvis du ikke har rene hænder, da virus typisk smitter fra hænderne og til slimhinderne i næse, mund og øjne.
  • Hold afstand til andre mennesker, især hvis de ser ud til at være syge.
  • Dråber fra hoste og nys spreder sig i luften i 1-2 meters afstand, hvorfra de kan smitte andre via mund, næse og øjne.
  • De bliver dog ikke hængende i luften og falder til jorden.
  • Mindsk fysisk kontakt (håndtryk, kram og kys) og sociale aktiviteter fx fitnesscentre, klubber, større familiearrangementer og pasning af børnebørn

diabetes, corona