En af de personer, som har været udsat for at blive fejldiagnosticeret med type 2 diabetes, er den britiske premierminister Theresa May. I 2012 fik hun fejlagtigt at vide af sin læge, at hun havde type 2 diabetes.
Du kan risikere forkert diabetesdiagnose, hvis du er over 30 år
Det er ikke altid nemt, heller ikke for læger, at sige, om en person har type 1 eller type 2-diabetes, når de får diagnosen som voksne.
Mange tilfælde af type 1-diabetes fejldiagnosticeres som type 2-diabetes, når sygdommen opdages efter 30 års-alderen, og patienterne risikerer derfor forsinkelse af den korrekte behandling.
Det viser en ny undersøgelse, der blev præsenteret på den europæiske diabetes-kongres, EASD, i Berlin.
Da type 1-diabetes kræver insulin og ikke kan klares alene ved justering af blodsukkeret gennem diæt, motion og anden diabetesmedicin, risikerer patienterne alvorlige følger af misdiagnosen.
"I barndommen er næsten alle tilfælde af diabetes type 1-diabetes. Efter 30 års-alderen er der en dramatisk stigning i antallet af type 2-tilfælde, og type 1 udgør mindre end fem procent af nye tilfælde, så at finde type 1 er som at finde en nål i en høstak," siger Nick Thomas fra University of Exeter, der står bag den nye forskning.
I den nye undersøgelse analyserede forskerne 583 personer, som havde insulinbehandlet diabetes, der var blevet diagnosticeret efter 30 års alderen. Karakteristika for deres sygdom blev sammenlignet med andre deltagere, som stadig producerede noget insulin, samt med 220 personer med alvorlig insulinmangel, der blev diagnosticeret før end 30 års-alderen.
Undersøgelsen viste, at 21 procent af personerne med insulinbehandlet diabetes, der blev diagnosticeret efter 30 års-alderen, havde alvorlig insulinmangel, hvilket bekræftede, at de led af type 1-diabetes. Ud af denne gruppe modtog 39 procent ikke insulin, da de oprindeligt blev diagnosticeret, og heraf rapporterede 46 procent selv, at de havde type 2-diabetes.
Blandt deltagere, som blev insulinafhængige inden for tre år, udviklede 44 procent en alvorlig mangel af deres krops eget insulin.
En af de personer, som har været udsat for at blive fejldiagnosticeret med type 2 diabetes, er den britiske premierminister Theresa May. I 2012 fik hun at vide af sin læge, at hun havde type 2 diabetes.
Men medicinen, hun fik, hjalp hende ikke, og lægen foretog flere tests, som til sidst viste, at hun havde type 1.
"Først troede jeg, at det var umuligt, at en person i min alder kunne få diabetes type 1. Og bagefter tænkte jeg så åh nej, hvordan kan jeg praktisk få det til at fungere, hvis jeg skal gå og stikke mig selv," har Theresa May fortalt til Diabetes U.K.
"Læger bør være opmærksomme på, at de fleste patienter, der har brug for insulin inden for tre års diagnose, vil have type 1-diabetes, selvom de i starten blev anset for at have type 2-diabetes og ikke havde brug for insulin ved diagnosen. Det er vigtigt for disse patienter at modtage den rigtige uddannelse og behandling," understreger Nick Thomas.