Skip to main content

Rinseoff-produkter som sæbe og shampoo, har flere gange været rapporteret som en væsentlig årsag til MI-allergi.
Rinseoff-produkter som sæbe og shampoo, har flere gange været rapporteret som en væsentlig årsag til MI-allergi.

Pas på med dine sæbeprodukter

En ny undersøgelse viser, at blandt andet shampoo og håndsæbe er de store syndere, hvis du lider af allergi over for konserveringsmidlet MI.

{snippet allergi}

Får du eksem på hænderne eller i hårbunden, bør du kigge en ekstra gang på varedeklarationen på dine sæbeprodukter. Videncenter for Allergi har i et internationalt samarbejde undersøgt 205 patienter med allergi over for konserveringsmidlet MI (methylisothiazolinone). Her fik cirka 40 procent af patienterne allergiske reaktioner primært ved at bruge sæbeprodukter som shampoo og håndsæbe, de såkaldte rinse-off-produkter, skriver Astma- Allergi Danmark.

Omkring 25 procent fik en allergisk reaktion ved udsættelse for produkter som creme og lotion, de såkaldte leave-on-produkter. Og knap 20 procent af patienterne fik påvist en allergisk reaktion ved begge produktkategorier.

Koncentrationen sænkes

Selvom det nu er forbudt at anvende MI i kosmetiske produkter, som bliver på huden, så er MI fortsat tilladt i sæbeprodukter. I foråret besluttede EU dog at sænke den tilladte mængde af MI i eksempelvis shampoo og sæbe med 85 procent. Ifølge Miljøstyrelsen forventes den sænkede koncentration af MI i sæbeprodukter at træde i kraft i foråret 2018.

Brug Den Blå Krans

Hvis du vil være sikker på at undgå MI, anbefaler Astma-Allergi Danmark, at du bruger allergimærket Den Blå Krans som pejlemærke

Fakta om MI

 

- Konserveringsmidlet MI er et stærkt allergifremkaldende stof. Er der MI i et produkt, vil risikoen for at udvikle allergi over for konserveringsmidlet altid være til stede.

- Siden MI blev tilladt i kosmetik i 2005, er der sket en eksplosiv stigning i MI-allergi i alle europæiske lande.

- Særligt de såkaldte rinseoff-produkter som sæbe og shampoo, der vaskes af huden igen, har flere gange været rapporteret som en væsentlig årsag til MI-allergi.

Kilder: Videncenter for Allergi / Miljøstyrelsen

allergi