
"Det er ikke meningen, at diabetespatienter skal leve med bivirkninger på grund af billigere Ozempic-alternativer," siger Mads Duedahl.
Regioner svarer på kritik: "Patienter skal have Ozempic, hvis de virkelig har brug for det"
Efter skarp kritik fra læger og patienter understreger Danske Regioner nu, at billigere diabetesmedicin som alternativ til Ozempic kun skal gives, hvis den virker – ikke fordi den er billig. Praktiserende Lægers Organisations formand kalder meldingen en billig omgang.
Op mod 27.000 danskere med type 2-diabetes er blevet påvirket af ændrede tilskudsregler, der har tvunget dem væk fra moderne medicin som Ozempic. De nye regler har ifølge Diabetesforeningen og praktiserende læger ført til dårligere blodsukkerkontrol og flere bivirkninger hos mange – og en bølge af frustrationer blandt patienter og praktiserende læger.
Regionerne bløder nu op og understreger, at patienter med type 2-diabetes ikke skal tvinges til billigere medicin, hvis den ikke virker.
"Det er ikke meningen, at diabetespatienter skal leve med bivirkninger på grund af billigere Ozempic-alternativer," siger Mads Duedahl, 1. næstformand i Danske Regioner, til DR.
Reaktionen kommer, efter at Diabetesforeningen og De Praktiserende Lægers Organisation (PLO) i sidste uge sendte en fælles advarsel til sundhedsmyndighederne om konsekvenserne af de nye tilskudsregler.
Mads Duedahl understreger, at det fortsat er den enkelte læge, som skal beslutte, hvilken behandling der er rigtig for patienten: "Og det er selvfølgelig også lægen, der altid kan vurdere, hvis medicinen ikke har nogen virkning, og er den decideret skadelig, skal man selvfølgelig ikke give den til patienter," siger han til DR.
Hos Diabetesforeningen er den administrerende direktør Claus Richter glad for meldingen fra Danske Regioner.
"Vi siger tak til Danske Regioner for at anerkende, at tusindvis af mennesker med type 2-diabetes oplever, at behandlingen af deres diabetes er blevet dårligere med mange ubehagelige bivirkninger. Men vi kæmper stadig for, at vejledningen til lægerne skal ændres hurtigst muligt."
Hos Praktiserende Lægers Organisation er formand Jørgen Skadborg dog ikke synderligt imponeret over meldingen.
"Det er en relativt billig omgang for regionerne at melde således ud, idet det ikke er regionerne, men Lægemiddelstyrelsen, der bestemmer tilskudsreglerne. Undervejs har regionerne psyket lægerne til ikke at turde afvige fra reglerne," skriver Jørgen Skadborg på Twitter.
Nye regler sidste år
Baggrunden for kritikken er en ændring i Lægemiddelstyrelsens vejledning, der trådte i kraft den 25. november 2024. Vejledningen betyder, at patienter med type 2-diabetes først skal afprøve billigere lægemidler som SU-præparater, DPP-4-hæmmere eller SGLT2-hæmmere, før de kan få tilskud til den moderne GLP-1-RA-medicin som Ozempic.
En moderne type diabetesmedicin, der hjælper kroppen med at sænke blodsukkeret og giver samtidig ofte vægttab. Eksempler: Ozempic, Trulicity.
SGLT2-hæmmere
En anden type nyere medicin, som hjælper med at sænke blodsukkeret ved at udskille sukker via urinen. Eksempler: Forxiga, Jardiance.
SU-præparater og DPP-4-hæmmere
Ældre typer diabetesmedicin, som nogle patienter nu skal prøve først. De virker hos nogle, men har ofte flere bivirkninger og er mindre effektive.
Kilde: Diabetesforeningen og medicin.dk
Diabetesforeningen vurderer, at op mod 27.000 patienter kan være berørt. Organisationens rådgivning har siden foråret 2024 modtaget flere hundrede henvendelser fra patienter, der oplever bivirkninger, vægtøgning og dårligere blodsukkerregulering efter medicinskiftet.
I almen praksis har flere læger beskrevet en stigning i antallet af konsultationer, fordi flere patienter reguleres dårligere.
Ifølge Diabetesforeningen og PLO er der behov for, at myndighederne dokumenterer konsekvenserne og er klar til at ændre vejledningen, hvis mange patienter viser sig at have brug for deres oprindelige medicin.
Danske Regioner lægger nu op til dialog med de praktiserende læger for at afklare, hvordan reglerne bliver opfattet i praksis. Samtidig fastholder regionerne, at det er vigtigt at have fokus på omstilling til billigere behandlinger, hvor det giver mening. Ifølge DR har regionerne foreløbig sparet 10 millioner kroner på medicinskiftet.
"Nu skal vi også se sundhedsmyndighederne rent faktisk reagere på kritikken med handling og ikke kun en snak. Så vores opfordring lyder fortsat: Få nu undersøgt de konsekvenser til bunds og følg også op med at lave vejledningen til lægerne om og på sigt ændre klausulen," siger Claus Richter fra Diabetesforeningen.