Skip to main content


Slut med vaccinationstilbud til 2-6-årige – til gengæld får de ældste over 70 år styrket influenzavaccine

Til forskel fra de seneste tre år er børn i alderen 2-6 år ikke omfattet af efterårets og vinterens vaccinationsprogram mod influenza. Til gengæld bliver bliver borgere på 70 år eller ældre tilbudt en styrket influenzavaccine.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse mandag.

”Vi indførte tilbuddet om influenzavaccination til raske børn for at forebygge influenzasygdom i børnefamilierne, beskytte sårbare familiemedlemmer og reducere influenzasmitte i samfundet. Effekten i form af begrænset smittespredning i samfundet kræver imidlertid, at tilslutningen når et vist niveau, og det lykkedes ikke i de år, hvor børnene var en del af programmet,” siger Kirstine Moll Harboe, enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

Børn i alderen 2-6 år blev første gang tilbudt influenza-vaccination i sæson 2021/22, som fortsat var præget af COVID-19, risiko for en hård influenza-sæson og et belastet sundhedsvæsen. Tilbuddet blev indført set i lyset af denne situation og på baggrund af en MTV (Medicinsk Teknologi Vurdering), som viste, at influenzavaccination af børn på 2-6 år potentielt kunne have en væsentlig gavnlig effekt på opbyggelsen af flokimmunitet og dermed markant reducere antallet af influenzatilfælde i hele befolkningen.

Men tilslutningen var gennem alle årene for lav til at få væsentlig effekt på flokimmuniteten. I sæsonen 2021/22 var tilslutningen på 29 procent blandt børn, i sæsonen 2022/23 var den 22 procent og i sæson 2023/2024 helt nede på 16 procent.

Først ved en vaccinationstilslutning på 30 procent er vaccinationsindsatsen blandt børn omkostningseffektiv, har Sundhedsstyrelsen tidligere vurderet. I så fald vil det ifølge beregninger betyde 7.000 færre smittetilfælde blandt de 1,2 millioner ældre over 65 år.

Raske børn er derfor ikke en del af programmet i år, men det vil fortsat være muligt for børn i særligt øget risiko for et alvorligt influenzaforløb, for eksempel på grund af  kronisk sygdom, at blive vaccineret. De vil som tidligere blive vaccineret via en næsespray.

For ældre og kronisk syge

Det gratis tilbud om vaccination mod influenza og COVID-19 gælder igen i år for dem, der er 65 år eller ældre. Vaccinationsperioden begynder den 1. oktober og slutter den 20. december. I løbet af september måned vil alle, der er fyldt 65 år modtage en invitation til vaccination i Digital Post eller som et fysisk brev med information om, hvor og hvordan de kan blive vaccineret, skriver Sundhedsstyrelsen.

”Alder er den altoverskyggende risikofaktor for, om man bliver alvorligt syg. Det gælder både, hvis man bliver syg med COVID-19 eller influenza. Derfor tilbyder vi begge vaccinationer til alle, der er fyldt 65 år,” fortæller Kirstine Moll Harboe.

Personer under 65 år med en kronisk sygdom eller særlige tilstande, der gør, at de er i særlig risiko for at blive alvorligt syge af COVID-19 eller influenza, er ligesom sidste år også omfattet af det gratis vaccinationsprogram. Det er for eksempel mennesker med svært nedsat immunforsvar, hjerte-kar-sygdom eller en lungesygdom som KOL eller astma. Disse grupper modtager ikke en invitation til vaccination, men kan fra den 26. september bestille tid til vaccination på vacciner.dk.

Også gravide i 2. og 3. trimester tilbydes vaccination.

Ekstra potent vaccine til dem over 70 år

Alle borgere på eller over 70 år vil til efteråret blive tilbudt en såkaldt adjuveret influenzavaccine, mens alle mellem 65 til 70 år og kronikere under 65 år vil blive tilbudt den samme standardvaccine.

Udover de almindelige inaktiverede standard influenzavacciner findes der også influenzavacciner, der indeholder enten et hjælpestof (adjuvans) eller mere antigen (højdosis), som kan forstærke immunresponset på vaccination i forhold til standardvaccinen.

Sundhedsstyrelsen vurderer, at der fortsat er indikationer på, at højdosisvacciner og adjuverede vacciner har en lidt bedre effekt i forhold til at forebygge indlæggelser blandt de ældste i samfundet, herunder plejehjemsbeboere, end standardvaccinerne.

Et dansk pilotstudie viser, at højdosis influenzavacciner på flere parametre er bedre sammenlignet med de nuværende standarddosis vacciner. I studiet var risikoen for hospitalsindlæggelse på grund af influenza eller lungebetændelse 64 procent lavere ved en højdosis influenzavaccine end ved standarddosis vaccinen. Derudover blev der også observeret en halvering i andelen af dødsfald af alle årsager ved højdosis vaccinen.

Men studiet (DANFLU-2) er altså ikke færdigt, og blandt de færdige studier kan Sundhedsstyrelsen ikke finde klare beviser for, at højdosisvacciner er bedre end adjuverede vacciner. Og så er prisen for en højdosis vaccine også højere end for en adjuveret, ligesom prisen for en adjuveret er højere end for en standard.

Og derfor ender det altså med, at alle over 70 år til efteråret vil blive tilbudt en adjuveret influenzavaccine, mens alle mellem 65 til 70 år vil blive tilbudt den samme standardvaccine, som alle ældre fik tilbudt sidste år.

Hverken praktiserende læger eller apoteker med

Tidligere år har man oplevet både at kunne blive vaccineret hos sin praktiserende læge eller – som tilfældet også var sidste år – på apoteket. Men ingen af de muligheder er der i år. 

De fem regioner etablerer igen i år regionale vaccinationscentre, og regionerne har også indgået aftale med Danske Lægers Vaccinations Service. I den kommende sæson kan man derfor blive vaccineret på et regionalt vaccinationscenter eller hos Danske Lægers Vaccinations Service.

Man kan bestille tid på vacciner.dk. Her kan man også se adresserne på de nærmeste vaccinationssteder.

For plejehjemsbeboere vil der ligesom forrige år være et udkørende tilbud. Vaccination i eget hjem vil også blive tilbudt borgere i målgruppe for vaccination, der på grund af enten fysiske eller psykiske udfordringer ikke kan forlade egen bolig.