Skip to main content


" Flere tror, at hudsygdomme kun handler om kosmetik, men patienter med kroniske hudsygdomme oplever i langt højere grad lavere selvværd, sågar angst eller selvmordstanker og generel stor stigmatisering. Derfor er det også helt uacceptabelt, at vi skal vente så længe på at få hjælp,” siger Anne Vastrup.

Kronisk syge venter måneder på at se hudlæge

Patienter med kroniske hudsygdomme venter i gennemsnit 18 uger på at få en tid hos en hudlæge, viser ny kortlægning.

Til trods for at mange hudsygdomme kan være invaliderende og have stor negativ indvirkning på psyke og livskvalitet, så må de omkring 500.000 danskere, der lider af en kronisk hudsygdom, ofte vente meget længe på at blive set af en hudlæge. Det skriver HudSagen i en pressemeddelelse.

En ny kortlægning foretaget af HudSagen selv viser, at den gennemsnitlige ventetid hos en hudlæge i Danmark er 18 uger, dog med store geografiske forskelle. Laveste ventetid findes i Region Hovedstaden, hvor den er 11 uger, mens Midtjylland topper med mere end 28 ugers ventetid.

Situationen vækker frustration hos HudSagen, som er en tværfaglig alliance bestående af patientforeninger og sundhedsfaglige eksperter inden for dermatologi.

”Når man dagligt påvirkes af sin sygdom både fysisk og psykisk, så er det fuldstændig uoverskueligt ikke at kunne se en hudlæge inden for rimelig tid. Flere tror, at hudsygdomme kun handler om kosmetik, men patienter med kroniske hudsygdomme oplever i langt højere grad lavere selvværd, sågar angst eller selvmordstanker og generel stor stigmatisering. Derfor er det også helt uacceptabelt, at vi skal vente så længe på at få hjælp, og det styrker kun den følelse af at være overset, som HudSagen kæmper for at få ændret,” siger Anne Vastrup, formand i Atopisk Eksem Forening, på vegne af HudSagen.

Flere ydernumre og øgede knækgrænser

Selv peger HudSagen på to konkrete løsninger på de lange ventetider: At oprette flere ydernumre og at øge knækgrænserne, som er det fastsatte omsætningsloft for speciallæger: 

”Erfaringen viser, at hvis der oprettes flere ydernumre, så står dermatologer fra andre brancher klar til at træde til, og det betyder mere hjælp til de mange patienter på ventelisterne. Samtidig så vi i 2022, at mere end hver fjerde speciallæge ramte knækgrænsen og dermed mistede incitamentet for at se flere patienter. Hvis vi derfor skruer på de to parametre, kan vi opnå en hurtig og afgørende effekt,” siger Anne Vastrup.

Den gennemsnitlige ventetid er udregnet efter tallene fra ’Find behandler’ på sundhed.dk ved at samtlige hudlægers ventetid i hver enkelt region er divideret med antallet af klinikker i den pågældende region. Den landsdækkende ventetid er udregnet som samtlige hudlægers ventetid i hele landet delt med antallet af hudlæger, skriver HudSagen om deres regnemetode, der er baseret på tal fra den 24. juni 2024.