Skip to main content


"Vi ser desværre i dag, at det på mange måder går den forkerte vej med folkesundheden og den sociale lighed i sundhed," siger Stephanie Lose, der er formand for Danske Regioner.

57 organisationer bag opråb: Sundhed skal tænkes ind i al ny lovgivning

Ulighed i sundhed skabes uden for sundhedsvæsnet - derfor skal politikerne vedtage en folkesundhedslov, der sikrer, at sundhed tænkes ind i al ny lovgivning.

Sådan lyder det fra 57 organisationer i en fælles appel til Folketinget og regeringen, som bliver overdraget digitalt til sundhedsminister Magnus Heunicke i dag på Danske Regioners konference 'Sundhed for alle.'
Blandt de mange organisationer er blandt andet Danske Regioner, Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd, FOA, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Danske Patienter.

Med en folkesundhedslov skal sundhed tænkes ind på tværs, både nationalt og lokalt.

"Vi ser desværre i dag, at det på mange måder går den forkerte vej med folkesundheden og den sociale lighed i sundhed," siger Stephanie Lose, der er formand for Danske Regioner.

"Sundhed og trivsel giver en frihed til at leve det liv, som man ønsker. Hvordan man lever, er i høj grad et personligt valg, men som samfund har vi et ansvar for at gøre det nemmere at vælge at leve sundt. Derfor glæder det mig, at så mange parter nu står bag ønsket om en folkesundhedslov, så sundhed kan blive tænkt bredt ind i samfundsudviklingen," siger hun.

En af hovedårsagerne til at de 57 organisationer opfordrer til en folkesundhedslov nu, er presset på landets sygehuse. Det pres vil kun stige i takt med, at der kommer flere ældre og flere med kroniske sygdomme. Mange af dem kunne forebygges.

To ud af fem danskere lider i dag af multisygdom, hvor de har to eller flere kroniske sygdomme. Hvert år får over 15.000 danskere konstateret diabetes, omkring 16.000 dør af kræft og 5.500 af KOL.

Fremskrivninger viser, at den stigende forekomst af kroniske sygdomme vil fortsætte. Samtidig er der en stigende social ulighed i sundhed – f.eks afhængig af, hvor lang uddannelse, man har. Prisen er høj, både når det gælder menneskeliv, livskvalitet og samfundskroner, mener organisationerne.

De 57 organisationer ønsker, at de nemme og sunde valg kan styrkes overalt: F.eks. når der anlægges nye boligområder med cykelstier og legepladser, når regioner vedtager politikker for hospitalsmad, når Folketinget drøfter afgifter og aldersgrænser for køb af tobak og alkohol, eller når supermarkeder vælger placering af de sunde varer på hylderne.

Det skal med andre ord blive lettere at tage cyklen, at løbe eller gå en tur i nærområdet og vælge de sunde varer fremfor de usunde.

"Når så mange organisationer fra hvert sit ståsted i samfundet nu står sammen om en folkesundhedslov, viser det en ekstraordinær styrke bag ønsket til Folketinget," siger Stephanie Lose.

ulighed