Skip to main content


”Vi ved, at det for den alkoholafhængige handler om motivation, og at denne kan styrkes ved at have faste aftaler,” siger Tine Bergenhagen.

Sådan kommer en alkoholafhængig i rette behandling

Hvad gør patienter med et alkoholproblem, når der mangler alkoholekspertise på landets hospitaler, og de praktiserende læger i reglen heller ikke er uddannede i alkoholrådgivning – med mindre de selv har opsøgt ekstra kurser?

Ifølge eksperter handler det om at finde de steder, hvor der er hjælp at hente, når man er udskrevet fra hospitalet efter en alkoholindlæggelse. Og helst før man bliver indlagt.

Tine Bergenhagen er enhedsleder i Novavi – Danmarks største behandlingsorganisation for alkoholafhængige. Hun peger på, at det er essentielt at finde motivation, og at denne skal opretholdes løbende.

”Vi ved, at det for den alkoholafhængige handler om motivation, og at denne kan styrkes ved at have faste aftaler,” siger hun og uddyber:

”De skal føle, at de bliver fulgt tæt. ’At nogen tager sig af dig og vi slipper dig ikke’. Også selvom et forløb selvfølgelig er frivilligt, for patienten kan jo bare udeblive. Det sker da også hos os, men de skal ikke gå ud af døren, inden de har en ny aftale - de skal tro på, at det kan lykkes.”

Fra hospital til behandler – find vejen

Tine Bergenhagen påpeger, at den alkoholafhængige typisk er i behandling flere gange, inden det (måske) lykkes at komme ud af et misbrug. 

”Det er en del af diagnosen, men det er svært at forstå for mange læger og andet sundhedspersonalet, som desværre til tider også kan blive fordomsfulde og nedværdigende over for den alkoholafhængige. Men alkoholafhængighed er ikke et spørgsmål om god eller dårlig moral – det er en sygdom. Og de har tilbagefald, for det er en del af sygdommen. Den forståelse har man ikke altid i et travlt system, hvor den alkoholafhængige er lidt til besvær,” forklarer Tine Bergenhagen.

På hospitalet bliver den syge typisk behandlet med Risolid over et døgns tid og bliver så udskrevet. Men patienten får i den proces langt fra altid rådgivning til det videre forløb og må selv sørge for at søge information og følge op.

”Og de værste abstinenser kommer først på 2. og 3. døgn, når man er helt overladt til sig selv,” påpeger Tine Bergenhagen.

”Her har de brug for mere behandling – de skal have at vide, hvor de kan henvende sig. Enten til egen læge eller et misbrugscenter,” siger hun.

Patienten får imidlertid langt fra altid denne rådgivning, og derfor må den alkoholafhængige ofte selv søge behandling. En vigtig pointe er, at egen læge sjældent kan hjælpe direkte, men til gengæld kan hjælpe med at henvise til et relevant behandlingstilbud. Det kan man med fordel tale med sin læge om.

Hjælp over Skype er populært hos veluddannede

De senere år er det især hos de veluddannede kvinder (med et overforbrug) blevet populært at få rådgivning over Skype hos Novavi. Det sker via projektet ’Overkanten’.

”De foreløbige resultanter over Skype viser, at flere kvinder henvender sig, at de er yngre og bedre uddannede. Og langt fra dem alle har udviklet afhængighed,” fortæller Tine Bergenhagen og uddyber:

”Det taler for, at tilgængelighed – både i forhold til rådgivning og behandling - er vigtig for at forebygge og behandle alkoholproblemer hos den enkelte.”

I øvrigt tåler kvinder generelt mindre mængder alkohol end mænd og dermed bliver de hurtigere afhængige af de samme mængder. Men ellers er det svært at generalisere.

”Det er individuelt, hvor hurtigt man bliver afhængig, når man har et skadeligt forbrug af alkohol. Men over tid vil vi alle blive afhængige, hvis vi misbruger,” siger Tine Bergenhagen.

Hun oplever desuden, at de fleste blot ønsker et normalt forhold til alkohol.

”For nogen kan det lade sig gøre, men langt fra for alle. Og de fleste skal igennem et forløb med tilbagefald for at nå til erkendelsen: Jeg kan ikke tåle alkohol, og jeg kan ikke styre det. De går fra en tår rødvin til efter tre dage at drikke to flasker vodka om dagen. Det er nervesystemet, og afhængigheden, der tager over. For kroppen og nervesystemet tager fat, hvor man slap, da man sidst stillede flasken.”

 

Relaterede artikler

 

 

 

alkohol, alkoholafhængig