Pär Johansson estimerer, at hvis samtlige shockpatienter i Danmark bliver testet, og undergruppen med toksiske niveauer af adrenalin modtager beta-blokker-behandling, så vil cirka 2-2.500 danske patienter per år blive reddet.
Behandling er med til at slå kritisk syge ihjel: Ny test skal redde op til 2.500 liv årligt
For mange patienter med shock kan standardbehandlingen med adrenalin være livreddende. Men for en mindre gruppe er lægernes behandling faktisk med til at slå dem ihjel. Nu vil en professor fra Rigshospitalet udvikle en test til lynhurtigt at finde de patienter, der ikke kan tåle adrenalin. Med den rette behandling anslår professoren, at op mod 2.500 danskere årligt kan reddes.
Får en patient eksempelvis et traume, blodforgiftning eller hjertestop, kan vedkommende opleve shock – en tilstand, hvor kroppens blodcirkulation svigter, og organerne ikke får tilstrækkelige mængder iltet blod til at kunne fungere normalt.
Professor Pär Johansson fra Rigshospitalet har fundet ud af, at en undergruppe (15-20 procent) af disse kristisk syge patienter har voldsomt høje niveauer af adrenalin i blodet. Så høje, at hvis de får standardbehandlingen med adrenalin, så vil de få akut hjertesvigt med mere end 80 procents dødelighed.
Pär Johansson har fundet en biomarkør i blodet, der gør det muligt at identificere disse højrisikopatienter, der så i stedet kan behandles med betablokkere, som virker modsat adrenalin i kroppen. Betablokkere blokerer virkningen af adrenalin, hvilket sænker hjertefrekvensen, blodtrykket og belastningen på hjertet. Ifølge data fra andre studier har betablokkerne potentiale til at reducere dødeligheden med op til 50 procent hos de shock-patienter, som har store mængder adrenalin i blodet.
"For de fleste patienter med shock er adrenalin gavnligt, da det øger blodtrykket og forbedrer hjertets pumpefunktion – og dermed overlevelsen. Men vi har identificeret en gruppe patienter, som selv producerer så høje niveauer af adrenalin, at de når giftige niveauer for hjertet. Vi får nu mulighed for at identificere disse patienter, som skal have en anden behandling end adrenalin, og det vil potentielt redde mange liv," siger Pär Johansson, som leder projektet.
Han estimerer, at hvis samtlige shockpatienter i Danmark bliver testet, og undergruppen med toksiske niveauer af adrenalin modtager beta-blokker-behandling, så vil cirka 2-2.500 danske patienter per år blive reddet.
Ny test til den akutte behandling
Med det nye projekt og en bevilling på 11 millioner kroner fra Innovationsfondens Grand Solutions program skal forskerne nu i gang med udvikle en diagnostisk test, som i den akutte behandling kan give læger et lynhurtigt svar på, om patienterne kan tåle adrenalin.
Testen udvikles af professor Winnie Svendsen, DTU Bioengineering, og den skal anvendes i et pilotstudie med 200 patienter med septisk shock, der ved lodtrækning får enten betablokkere eller placebo. Det primære mål for studiet er at undersøge, hvor mange patienter der overlever de første 30 dage efter behandlingen. Pilotstudiet gennemføres i samarbejde med overlæge Peter Søe-Jensen, overlæge Niels Erikstrup og overlæge og professor Morten Bestle på intensivafdelingerne på Herlev, Bispebjerg og Nordsjællands hospitaler.
Studiet kører fra nu indtil udgangen af 2028 og afsluttes med en analyse af de sundhedsøkonomiske implikationer, som professor Jakob Kjellberg fra Velfærdsanalyseinstituttet VIVE skal stå for.
Fakta om studiet
- Studiets officielle titel er: COMBAT-TOX - Combat TOXic Catecholamine Syndrome Induced Mortality
- Studiet udvikler en hurtigtest, som kan måle en særlig biomarkør i blodet, der viser, om patienter med shock er i risiko for at få akut hjertesvigt på grund af for høje adrenalinniveauer.
- Derefter undersøger studiet, om behandling med betablokkere kan forbedre overlevelsen hos disse patienter.
- Studiet er finansieret med 11 millioner kroner fra Innovationsfonden.
- Studiet er støttet med 11 millioner kroner. fra Innovationsfondens Grand Solutions program