Tine Bergenhagen mener, at særligt hospitalerne har svært ved at håndtere alkoholpatienternes afhængighed.
Eksperter: Sundhedssystemet er ikke gearet til alkoholpatienter
Danmarks største behandlingsorganisation for alkoholafhængige, Novavi, kommer med en bidende kritik af det danske sundhedsvæsen. Patienter med alkoholafhængighed bliver mødt af læger og hospitaler, som kun er i stand til at symptombehandle, fordi de mangler viden og uddannelse, mener organisationen.
I det danske sundhedssystem bliver alkoholafhængige mødt med fordomme i retning af: ’Du skal bare holde op med at drikke – så hold dog op!’ En problematisk tilgang, der kommer som en afledt effekt af manglende uddannelse på området.
Sådan lyder det fra bl.a. Tine Bergenhagen, enhedsleder i Novavi – Danmarks største behandlingsorganisation for alkoholafhængige.
Tine Bergenhagen mener, at særligt hospitalerne har svært ved at håndtere alkoholpatienternes afhængighed.
”Der mangler alkohol-ekspertise på hospitalerne. Om det er en læge, der har viden og erfaring, eller en sygeplejerske, der har fået de relevante kurser, er ikke så afgørende. Men det er absolut noget, vi kunne tænke os mere indarbejdet,” forklarer hun og uddyber:
”Hvis patienter f.eks. har haft alkoholrelaterede kramper eller delirium, sender vi dem videre til indlæggelse. Men så mødes de af et travlt hospitalssystem, der kun er gearet til at symptombehandle abstinenser. Når Carl Ejner bliver udskrevet, burde hospitalet jo sørge for, at han får en aftale hos lægen eller et misbrugscenter - for det er et specialområde det her, og vi ved, at patienterne har svært ved at gennemføre abstinensbehandlingen derhjemme. Her skal man forstå, at det ikke er et spørgsmål om moral eller rygrad. Nej, patienten har en kronisk sygdom. Jeg har endnu ikke mødt nogen i stolen over for mig, som har pådraget sig afhængighed af alkohol med vilje - eller drikker med vilje. Folk vil gerne holde op, men det er umådeligt svært, når først man er blevet afhængig,” fastslår hun.
Det er en kritik, forsker Gro Askgaard fra Sektion for Klinisk Epidemiologi på Frederiksberg Hospital også fremfører. Hun er medforfatter til et studie, der sidste år viste, at 28 procent af dem, der indlægges på hospitalet på grund af alkohol, er døde ti år efter. Et tal, der sandsynligvis kunne nedbringes via bedre rådgivning.