Arne Astrup: Nyt studie skræmmer unødigt øl- og vinelskere
Et nyt forskningsstudie har trukket overskrifter overalt i verden, også herhjemme: 1-2 genstande om dagen er ikke godt for hjertet, hedder det. Men omtalen er helt ukritisk, mener professor Arne Astrup. Øl og vin i moderate mængder er fortsat sundt, skriver han.
Nu er det prestigefyldte videnskabelige tidsskrift the Lancet på ny ude med et videnskabeligt studie, som vil trække overskrifter og sikkert skræmme mange: Kinesisk forskningsstudie viser, at selv meget små mængder alkohol øger dødeligheden.
Og forskerne bag studiet har anvendt en ny sofistikeret metode til at være rimeligt sikre på, at de, der ikke drikker alkohol, ikke gør det, fordi de allerede er syge, men fordi de er afholdsfolk på grund af en genetisk variant, som gør, at de bliver dårlige af alkohol.
Studiets metode er nytænkende og smart, men holder konklusionen, at det nu er sundest at skippe de daglige 1-2 genstande øl eller vin ? Nej, (heldigvis) kan studiet slet ikke konkludere noget som helst om øl og vin. Fordi kineserne i dette studie drak næsten udelukkende stærk spiritus, og det er ikke nyt, at de sundhedsvirkninger, der er synes at være ved at drikke alkohol i moderate mængder, kun gælder øl og vin.
Således viste en analyse fra 2011 af samtlige eksisterende befolkningsstudier, at sundhedsvirkninger af alkohol udelukkende kunne påvises for øl og vin, og at der absolut intet positivt kunne findes for stærk spiritus.
Kineserne elsker at drikke ”baijiu”, som holder op til 65 procent alkohol, og den slags stærk spiritus var det fremherskende i 2004-2008, da undersøgelses begyndte. At hælde et kun ”let fortyndet organisk opløsningsmiddel” ned i mavetarmkanalen har der aldrig været holdepunkter for var sundt.
Til gengæld var der ingen forskel på vin og øl, som synes at have positive virkninger på risiko for blodpropper og diabetes ikke kun som følge af lidt fortyndet alkohol, men også som følge af en række andre bioaktive stoffer i drikkene.
Men som jeg tidligere har understreget, så er budskabet ikke, at man skal begynde at drikke i den tro, at det gavner helbredet. Vi synes ikke, at nogen skal begynde at drikke, fordi der er en sundhedsgevinst. Men øl og vin er en del af vores kultur, som mange forbinder med nydelse, hygge og livskvalitet. Og så synes vi ikke, at man skal sige til folk, at det pludselig er skadeligt at få en enkelt genstand, og at det er bedst at holde sig helt fra alkohol.
Vores dokumentation for, at øl og vin i moderate mængder er sundt, er ikke endegyldigt. Så nyd et glas eller to – vi ved ikke, hvornår næste studie kommernog heller ikke, om det be- eller afkræfter, at sundhedsvirkningerne er reelle.
Arne Astrup publicerer i bl.a. i the Lancet og øl, vin og sundhed og erklærer følgende interessekonflikter: Han er øl-elsker, har skrevet bogen ”Til Øllet” om sundhedsvirkninger af let ølforbrug og med opskrifter på øl i madlavning. Sidder endvidere i Dutch Beer Knowledge Instituts rådgivende panel, samt holder foredrag om øl og vin.