”Hvis der er tale om en eksem, der kun sidder i hænderne, skal man ikke give systemisk behandling, hvis det kan undgås. Så vil det ideelle være, at vi kan behandle topikalt (på huden, red.), og derfor er det positivt, at vi ser overbevisende resultater i et studie, der sammenligner topikal med systemisk behandling,” siger Claus Zachariae.
Forskning: Lokal behandling er bedre end piller mod kronisk håndeksem
I et stort studie, der for første gang direkte sammenligner en creme med tabletter til behandling af kronisk håndeksem, har cremen Anzupgo (delgoticinib) vist sig at være mere effektiv og give færre bivirkninger end tabletbehandlingen med alitretinoin.
Studiet, kaldet DELTA FORCE, blev præsenteret på en stor hudlægekongres i Amsterdam, European Academy of Dermatology and Venereology (EADV, og resultaterne beskrives som "overbevisende" af Claus Zachariae, cheflæge på Gentofte Hospitals afdeling for allergi- og hudsygdomme.
”Hvis der er tale om en eksem, der kun sidder i hænderne, skal man ikke give systemisk behandling, hvis det kan undgås. Så vil det ideelle være, at vi kan behandle topikalt (på huden, red.), og derfor er det positivt, at vi ser overbevisende resultater i et studie, der sammenligner topikal med systemisk behandling,” siger han og nævner, at studiets størrelse med 513 patienter er en styrke.
”Det bliver spændende at se, hvornår det bliver tilgængeligt, men også til hvilken pris, for behandling med alitretinoin er dyrt,” siger han.
Alitretinoin er i dag den eneste godkendte medicin til behandling af svær håndeksem hos patienter, der ikke har fået tilstrækkelig effekt af cremer med binyrebarkhormon.
Bedre effekt og færre bivirkninger
Det primære mål i DELTA FORCE-studiet var at måle forbedringen af håndeksem efter 12 ugers behandling. Patienterne, der brugte delgoticinib-creme to gange dagligt, oplevede en betydelig forbedring, hvor deres symptomer faldt med 67,6 procent. Til sammenligning havde patienterne, der tog alitretinoin-kapsler én gang om dagen, en forbedring på 51,5 procent.
Desuden viste cremen sig at være bedre på flere andre områder. Efter 12 uger havde 27,2 procent af dem, der brugte cremen, opnået succesfuld behandling, mens det samme gjaldt for 16,6 procent af dem, der tog kapslerne. Samtidig oplevede færre patienter bivirkninger med cremen (49,4 procent) sammenlignet med dem, der tog kapsler (76,1 procent).
Man venter stadig på resultaterne fra en yderligere analyse af 638 patienter, der blev behandlet med delgocitinib-creme i flere kliniske studier (DELTA 1, 2 og 3). Disse studier undersøgte cremens effekt på fem forskellige typer håndeksem efter 16 ugers behandling. Resultaterne vil give et bredere billede af, hvor godt cremen virker på forskellige typer af håndeksem. Det er resultater, som Claus Zachariae ser frem til:
”Vi mangler at se, hvilke undertyper det virker særligt godt på, og hvilke det virker mindre godt på. Det bliver interessant. Man kunne for eksempel godt forestille sig, at Acitrin og alitretinoin stadigvæk vil have sin plads til behandling af hyperkeratotisk håndeksem,” siger han.
Behov for et lettilgængeligt lægemiddel
Ifølge Claus Zachariae findes der flere gode behandlingsmuligheder til håndeksem, men der er stadig behov for flere alternative lægemidler med færre bivirkninger, og så ser han en praktisk fordel i, at delgoticinib er en creme.
”Jeg sidder selv på et hospital, hvor vi bruger rigtig meget systemisk behandling, men mange patienter kommer først i almen praksis og venter ofte længe på at komme til en speciallæge, som heller ikke nødvendigvis har den store erfaring med systemisk behandling. Derfor vil det være rigtig godt at få et lettilgængeligt topikalt lægemiddel til den her gruppe patienter,” siger han.
Delgocitinib er en creme, der hæmmer visse enzymer i kroppen for at dæmpe betændelse. Cremen er udviklet af Leo Pharma og Japan Tobacco og er for nylig blevet godkendt i EU til behandling af moderat til svær kronisk håndeksem hos voksne, hvor almindelige hormoncremer ikke virker godt nok eller ikke er egnede.