”Der er en særlig risiko for forgiftning ved brug af opioider, fordi spændet mellem de doser, der giver en rus, og de doser, der kan medføre alvorlig eller dødelig forgiftning, er relativt smalt,” siger Charlotte Uggerhøj Andersen.
Læger advarer i ny vurdering: Visse smertemidler er langt mere dødbringende end andre rusmidler
Landets tre retsmedicinske institutter kategoriserer nu opioider som det farligste rusmiddel i Danmark. Opioider er blandt andet smertemedicinen morfin, oxycodon, tramadol, fentanyl og metadon. Regeringen varsler på den baggrund en lang række tiltag.
Regeringen har bedt landets tre retsmedicinske institutter lave en såkaldt "farlighedsvurdering" af lægemidler med opioider – og det er den første af sin slags. I vurderingen har lægerne sammenlignet opioider som morfin og tramadol med andre stoffer som kokain og MDMA. Den nye vurdering fra de retsmedicinske institutter er færdiggjort i juni 2023, men det er først nu, den publiceres.
”Vi vurderer lægemidlernes farlighed som meget høj, på linje med heroin og metadon, og over kokain, amfetamin og MDMA,” siger institutleder Christian Lindholst fra Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet.
”Lægemidlerne har af mange været anset som forholdsvis ufarlige, men i misbrugssammenhænge er de opioider ligesom heroin og fentanyl. De har samme virkningsmekanisme, samme misbrugspotentiale, og de tilhører den samme stofgruppe. Det er den farligste stofgruppe, vi har,” siger han.
Justitsminister Peter Hummelgaard (Soc.) har på baggrund af farlighedsvurderingen torsdag meldt ud, at regeringen inden sommer vil præsentere et katalog med tiltag, som skal forebygge, at opioider for alvor gør sit indtog i Danmark. Det tæller både højere straffe for fremstilling, import og salg af stofferne, mere oplysning samt tiltag i sundhedsvæsenet, som skal hjælpe personer med et misbrug af opioider.
Skræmmescenariet
Skræmmescenariet er opioidkrisen i Nordamerika, som hvert år dræber titusindvis af amerikanere.
"Når man begynder at sige, at noget er farligst, så skal alle alarmklokker ringe," siger statsminister Mette Frederiksen (Soc.) til TV 2 Kosmopol og fortsætter: "Vi kan se i USA, hvordan helt almindelige mennesker, der har arbejdet og haft et helt almindeligt liv, pludselig kan blive dybt afhængige, for eksempel efter en operation eller på grund af smerter. Det plejer at gå sådan, at når først der har været problemer i USA, så rykker det videre til Europa og Danmark på et senere tidspunkt. Det er derfor, vi i stigende grad er opmærksomme på det her."
Ved en åben høring i Folketinget om emnet onsdag anerkendte Hummelgaard dog, at der ikke er noget i data, der lige nu tilsiger, at vi har en stor opioidkrise herhjemme. Men tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at 124 ud af 280 af de narkotikarelaterede dødsfald i 2022 sandsynligvis skyldtes opioid-forgiftning.
”De gammelkendte opioider metadon og heroin har længe været de hyppigste årsager til dødelige lægemiddelforgiftninger i Danmark, men vi ved ikke så meget om udbredelsen og forbruget af tramadol, oxycodon og fentanyl. Vi har brug for at finde ud af, hvor stor problemet er, og vi skal følge udviklingen,” siger institutleder Christian Lindholst.
Ekspert: Tænk nu på smertepatienterne
Nina Kvorning er overlæge og dr.med. på Anæstesiologisk Afdeling, Slagelse Sygehus og formand for Dansk Smerteforum og smerteudvalget i Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin (DASAIM).
Som specialist på området finder hun det problematisk, at politikere og pressen ifølge hende har svært ved at skelne mellem stofmisbrug og lægeudskrevet medicin.
”Der har gennem historien været en pendulbevægelse for populariteten af opioiderne. Balance er helt afgørende: Hvis de udskrives kritikløst, opstår problemer med fysisk og psykisk afhængighed. Hvis de udskrives for lidt, svigtes patienter med smerter. Og opioiderne er og bliver en af de vigtigste metoder til at reducere smerte,” siger Nina Kvorning i dag i en anden artikel på PatientAkademiet.
Derfor er de farlige
Udover afhængighed er den alvorligste risiko - set fra de retsmedicinske institutters synsvinkel - at opioiderne kan give akut alvorlig eller dødelig forgiftning. En overdosis kan gøre folk bevidstløse og hæmme vejrtrækningen, og det kan ultimativt medføre død.
”Der er en særlig risiko for forgiftning ved brug af opioider, fordi spændet mellem de doser, der giver en rus, og de doser, der kan medføre alvorlig eller dødelig forgiftning, er relativt smalt,” siger Charlotte Uggerhøj Andersen, der er klinisk lektor fra Institut for Retsmedicin og overlæge på Aarhus Universitetshospital.
Der er også fokus på opioid-problematikken andre steder på Aarhus Universitet. Center for Rusmiddelforskning gik i september 2023 i gang med en kvalitativ undersøgelse af unges brug af opioider.
Lektorene Maj Nygaard-Christensen, Birgitte Thylstrup og Esben Houborg står bag undersøgelsen, som bygger på interviews med særligt fagprofessionelle inden for rusmiddelbehandling og forebyggelsesindsatser samt unge i rusmiddelbehandling for brug af opioider som for eksempel tramadol og oxycodon.
De første resultater fra undersøgelsen forventes offentliggjort i sommeren 2024.
Om farlighedsvurderingens konklusioner
Opioider omfatter heroin, morfin, oxycodon, tramadol, fentanyl og metadon. Samlet vurderes opioiderne som meget farlige på grund af høj risiko for afhængighed og dødelige forgiftninger.
Centralstimulerende stoffer som amfetamin, kokain, MDMA og metamfetamin vurderes samlet til at have høj farlighed og skadevirkning, men de vurderes at være mindre farlige end opioiderne på grund af et relativt lavt antal dødelige forgiftninger.
Ketamin betragtes som et hallucinogent stof med en samlet farlighedsvurdering, der er høj og sammenlignelig med de centralstimulerende stoffer.
Sammenfattende vurderer de retsmedicinske institutter, at opioiderne udgør en meget høj risiko både med hensyn til afhængighed og dødelige forgiftninger. Centralstimulerende stoffer og ketamin vurderes også som farlige, primært på grund af høj risiko for afhængighed, men med en lavere risiko for dødelige forgiftninger sammenlignet med opioider.