Skip to main content


Undersøgelse: Den psykiske belastning ved kløe bør tænkes med i behandlngen

Mennesker med kløende hudproblemer oplever en del psykisk pres, og det er vigtigt at huske på i behandlingen. Det understreger en ny, stor undersøgelse fra European Society for Dermatology and Psychiatry.

Formålet med undersøgelsen, som er publiceret i Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, var at undersøge forskelle mellem patienter med hudsygdomme med kløe og uden kløe føler sig i forhold til stress, følelsen af at blive set skævt til, angst og depression.

I undersøgelsen deltog næsten 3.400 personer fra centre i 17 europæiske lande, som alle led af forskellige typer hudsygdomme, der får huden til at klø. De svarede på spørgsmål om, hvordan de oplevede stigmatisering, stress, angst, depression, kvaliteten af deres liv i forhold til deres kløe, deres generelle helbred, samt hvor længe, og hvor intens deres kløe var.

Resultaterne viste, at jo værre kløen var, jo mere stressede følte folk sig, især dem med en hudsygdom kaldet rosacea. Ligeledes oplevede personer med en anden hudsygdom, seborrheic dermatitis, stærke forbindelser mellem intensiteten af deres kløe og følelser af stigmatisering, angst og depression.

Forskningen fandt ud af, at forskelle som køn og niveauer af angst, depression, og følelsen af at blive set ned på, kunne forklare omkring 9,3 procent af hvorfor nogle oplevede deres kløe værre end andre. Kvinder og personer, der følte større angst, depression og stigmatisering, rapporterede om stærkere kløe.

Konklusionen af undersøgelsen var, at der er en tydelig forbindelse mellem kløe og psykisk pres. Derfor bør behandling ikke kun fokusere på at stoppe kløen, men også på de psykiske problemer, der følger med.