Skip to main content


Kvinder med ADHD har øget risiko for depression ved brug af p-piller

Brugen af p-piller kan forstærke den allerede forhøjede risiko for depression hos kvinder med ADHD.

Ifølge et nyt svensk studie, publiceret i Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, har unge kvinder med ADHD tre gange højere risiko for at udvikle depression end kvinder uden ADHD. Og denne risiko bliver fem gange højere, når de bruger hormonel prævention i form af p-piller eller minipiller.

Studiet er baseret på data fra knap 30.000 kvinder med ADHD, som blev sammenlignet med kvinder uden diagnosen.

Desuden fandt forskerne, at kvinder med ADHD, der brugte ikke-orale præventionsmidler såsom implantater eller hormonel spiral, havde en moderat risiko for depression, der ikke adskilte sig fra kvinder uden ADHD.

Resultaterne understreger, ifølge forskerne, vigtigheden af at overveje alternative præventionsmetoder, såsom langtidsvirkende omvendte præventionsmidler, der ikke kræver daglig dosering og derfor kan beskytte kvinder med ADHD mod de potentielle negative virkninger af hormonel prævention. I betragtning af den øgede risiko for depression hos kvinder med ADHD og den potentielle rolle, som hormonel prævention kan spille i denne sammenhæng, understreger studiet behovet for en omhyggelig og individuel tilgang til præventionsrådgivning for kvinder med ADHD. Og sundhedspersonale opfordres derfor til at være opmærksomme på denne sammenhæng og til at inkludere information om risici og fordele ved forskellige præventionsmetoder i deres rådgivning til kvinder med ADHD.

 

 

ADHD