Skip to main content


"Siden tilbuddet blev indført, er tilslutningen faldet, og vi er ikke lykkedes med at indfri vores ambitioner for den smitteforebyggende effekt på samfundsniveau,” siger Kirstine Moll Harboe. Foto: Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsen dropper anbefaling om influenza-vaccination af mindre børn

Sundhedsstyrelsen dropper anbefaling om influenza-vaccination af børn i alderen to til seks år. Samtidig anbefaler styrelsen, at folk over 70 år får en mere effektiv vaccine end folk i alderen 65- 70 år.

Det fremgår af styrelsens foreløbige indstilling til hvilke målgrupper, der skal tilbydes influenzavaccination, og hvilke vacciner der skal indgå i vaccinationsprogrammet for efteråret 2024.

I indstillingen skriver Sundhedsstyrelsen blandt andet, at børn i alderen 2-6 år ikke vil være omfattet af efterårets influenzavaccinationsprogram.

”Vi indførte tilbuddet om influenzavaccination til raske børn for at forebygge influenzasygdom i børnefamilierne, beskytte sårbare familiemedlemmer og reducere influenzasmitte i samfundet. Det enkelte barn og dets familie har selvfølgelig haft gavn af den beskyttende effekt ved vaccination. Men siden tilbuddet blev indført, er tilslutningen faldet, og vi er ikke lykkedes med at indfri vores ambitioner for den smitteforebyggende effekt på samfundsniveau. Effekt på smittespredningen i samfundet kræver nemlig, at tilslutningen når et vist niveau,” siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Kirstine Moll Harboe.

Børn i alderen 2-6 år blev første gang tilbudt influenza- vaccination i sæson 2021/22, som fortsat var præget af COVID-19, risiko for en hård influenza- sæson og et belastet sundhedsvæsen. Tilbuddet blev indført set i lyset af denne situation og på baggrund af en MTV (Medicinsk Teknologi Vurdering), som viste, at influenzavaccination af børn på 2-6 år potentielt kunne have en væsentlig gavnlig effekt på opbyggelsen af flokimmunitet og dermed markant redu- cere antallet af influenzatilfælde i hele befolkningen.

Men tilslutningen har været for lav til at få væsentlig effekt på flokimmuniteten. I sæson 2021/22 var tilslutningen 29 procent blandt børn og i sæson 2022/23 var den 22 procent. I den netop afsluttede sæson sæson endte tilslutningen blandt børn helt nede på 16 procent.

Først ved en vaccinationstilslutning på 30 procent er vaccinationsindsatsen blandt børn omkostningseffektiv, vurderer Sundhedsstyrelsen. I så fald vil det ifølge beregninger betyde 7.000 færre smittetilfælde blandt de 1,2 millioner ældre over 65 år.

To slags vaccine til folk over 60 år

Samtidig fremgår det af Sundhedsstyrelsens foreløbige indstilling, at alle over 70 år til efteråret vil blive tilbudt en såkaldt adjuveret influenzavaccine, mens alle mellem 65 til 70 år vil blive tilbudt den samme standardvaccine, som alle ældre fik tilbudt sidste år.

Udover de almindelige inaktiverede standard influenzavacciner findes der også influenzavacciner godkendt til personer på 65 år og derover, der indeholder enten et hjælpestof (adjuvans) eller mere antigen (højdosis), som kan forstærke immunresponset på vaccination i forhold til standardvaccinen.

Sundhedsstyrelsen vurderer, at der fortsat er indikationer på, at højdosisvacciner og adjuverede vacciner har en lidt bedre effekt i forhold til at forebygge indlæggelser blandt de ældste i samfundet, herunder plejehjemsbeboere, end standardvaccinerne.

Et dansk pilotstudie viser, at højdosis influenzavacciner på flere parametre er bedre sammenlignet med de nuværende standarddosis vacciner. I studiet var risikoen for hospitalsindlæggelse på grund af influenza eller lungebetændelse 64 procent lavere ved en højdosis influenzavaccine end ved standarddosis vaccinen. Derudover blev der også observeret en halvering i andelen af dødsfald af alle årsager ved højdosis vaccinen.

Men studiet er altså ikke færdigt, og blandt de færdige studier kan Sundhedsstyrelsen ikke finde klare beviser for, at højdosisvacciner er bedre end adjuverede vacciner. Og så er prisen for en højdosis vaccine også højere end for en adjuveret, ligesom prisen for en adjuveret er højere end for en standard.

Og derfor ender det altså med, at alle over 70 år til efteråret vil blive tilbudt en adjuveret influenzavaccine, mens alle mellem 65 til 70 år vil blive tilbudt den samme standardvaccine, som alle ældre fik tilbudt sidste år.

 

Relateret artikel

 

 


Samlede anbefalinger om målgrupper for influenzavaccinationsprogrammet 2024/25

  • Personer på 65 år og ældre

  • Personer med kronisk sygdom, herunder:

o Personer med kroniske lungesygdomme
o Personer med hjerte- og karsygdomme (undtaget isoleret, velreguleret forhøjet blodtryk)
o Personer med diabetes 1 eller 2 (sukkersyge)
o Personer med medfødt eller erhvervet immundefekt, for eksempel personer med immunglobulindefekter, organ- eller stamcelletransplantation, kræft i behandling med kemoterapi eller personer i anden immundæmpende behandling
o Personer med påvirket respiration på grund af nedsat muskelkraft
o Personer med kronisk lever- eller nyresygdom
o Personer med andre kroniske sygdomme, hvor tilstanden medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko, fx personer med alvorlig reumatologisk sygdom, alvorlig neurologisk sygdom, korttarmssyndrom

  • Personer med svær overvægt (BMI>35)

  • Personer med andre alvorlige sygdomme eller tilstande, som medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko, fx personer med svær psykisk lidelse, Downs syn- drom eller svært misbrug

  • Gravide i 2. eller 3. trimester

  • Personer i samme husstand som personer med medfødt eller erhvervet immundefekt eller børn i øget risiko for alvorlig influenzasygdom

    Kilde: Sundhedsstyrelsen