Skip to main content

Grøn stær

Grøn stær(glaukum) er en tilstand, hvor synsnerven har taget varigt skade pga. et forhøjet væsketryk. Læs om årsagerne til grøn stær, symptomer og om hvilke behandling der tilbydes.

Grøn stær også kaldet glaukom er en betegnelse for flere forskellige sygdomme, hvoraf de to mest almindelige er den kroniske grøn stær og akut grøn stær. Grøn stær forårsager i dag sjældent total blindhed og opdages sygdommen i tide, er der gode behandlingsmuligheder.

Definition på grøn stær

Ved grøn stær forstyrres afløbet af den vandige væske i øjet, hvilket resultere i at væsken ikke kan komme væk igen. Det medfører en ophobning af væske i øjet, så øjetrykket stiger. Blodårerne kan derved ikke forsyne synsnervetrådene med tilstrækkeligt ilt og næringsstoffer. Nervetrådene går til og dette fører til et tilsvarende udfald i synsfeltet. Synsnervetrådene kan ikke gendannes.Tidlig og rigtig behandling kan standse eller bremse udvikling af grøn stær, men behandlingen kan ikke genskabe tabt syn. Ved akut grøn stær sker der en pludselig blokering af væskeafløbet fra øjet. Grøn stær rammer flest mennesker over 40 år og endnu flere over 70 år. Otte procent af alle nyregistrerede tilfælde af blindhed i Danmark, skyldes grøn stær. Ifølge WHO har 70 millioner mennesker grøn stær på verdensplan, hvor grøn stær skyldes den næsthyppigste årsag til blindhed.

Derfor får du grøn stær

Man kender ikke den endelig årsag til at nogle mennesker udvikler grøn stær, men en række faktorer øger risikoen for udvikling af kronisk grøn stær.

Eksempelvis:

- arvelig disponering

- alder

- udtalt nærsynethed

- øjenskader

- regnbuehindebetændelse (iridocyklitis)

- langvarig behandling med binyrebarkhormon

- forhøjet blodtryk.

Akut grøn stær ses oftest hos midaldrende og ældre, men kun meget sjældent hos personer under 40 år.  90 procent af patienterne med akut grøn stær er langsynede.

Mest almindelige symptomer på grøn stær

Desværre er der kun få symptomer ved grøn stær, hvilket gør at sygdommen kommer snigende og kan være svær at opdage. Men der er nogle advarselstegn, som du kan være opmærksom på og som indikerer, at du skal få synet nærmere undersøgt ved en øjenlæge.

Advarselstegn:

- problemer med at tilpasse synet i mørke

- svært ved at fokusere på nære eller fjerne genstande

- ændring i farven på iris

- tågesyn om aftenen

Ved akut grøn stær sker der en pludselig stigning i øjentrykket, voldsomme smerter og sløring af synet.

Behandling af kronisk grøn stær

Den primære behandling for grøn stær går ud på at sænke trykket i øjet, så der ikke sker varige skader af synsnerven. Det gøres ved hjælp af øjendråber, som patienten skal fortsætte med at tage livet ud. Øjendråberne for grøn stær nedsætter produktionen af kammervæske eller medicinen øger afløbet fra øjets indre og dermed sænker trykket.Har øjendråber ikke den ønskede virkning, kan laserbehandling eller en operation blive nødvendig. En laserbehandling kan i nogle tilfælde øge afløbet fra øjets indre, så trykket falder. Ved en operation kan man skabe et nyt afløb fra øjets indre. Succesraten er her 60-70 procent.

Behandling af akut grøn stær

Ved behandling af akut grøn stær gives der øjendråber, som får pupillen til at trække sig sammen. Dette hjælper med at få væsken fra øjet, så trykket falder. I den akutte fase kan det også være nødvendigt at give medicin direkte i en blodåre for at sænke øjentrykket. Når man har stabiliseret trykket, vil man ofte lave et lille hul i regnbuehinden opadtil. Dette gøres som regel med laser, men kan også gøres ved en operation.

Kilde: laegehaandbogen, sundhed.dk

Grøn stær, Glaukum