"Vi ved, at træning og hjælp til smertehåndtering hjælper, men tilbuddene mangler i alt for mange kommuner. Og så er det alt for ofte operation eller ingenting,” siger direktør i Gigtforeningen, Mette Bryde Lind.
Hver fjerde voksne dansker er plaget af smerter i muskler og led
Danmark er en nation med ondt i ryggen. Næsten to millioner voksne danskere har dårlig ryg, slidgigt, knogleskørhed, diskusprolaps eller er meget generet af smerter eller ubehag i muskler eller skelet.
Inden for en periode på 14 dage har mere end 1,2 millioner danskere (26 pct. af de voksne danskere) været meget generet af smerter eller ubehag i muskler og led. Og deres risiko for sygemelding er næsten dobbelt så stor som andre menneskers.
Det viser en ny opgørelse, som Statens Institut for Folkesundhed har lavet for Gigtforeningen. Rapporten belyser også sammenhængen mellem blandt andet tilknytning til arbejdsmarkedet, svær overvægt og mentalt helbred. Rapporten bygger på data fra spørgeskemaundersøgelsen SUSY, Sundheds- og sygelighedsundersøgelsen 2017 samt relevante nationale registre som Landspatientregistret.
”Sygefraværet og antallet af mennesker, som det her berører, siger alt om, hvorfor vi skal tage gigt og ryglidelser mere alvorligt. Vi ved, at træning og hjælp til smertehåndtering hjælper, men tilbuddene mangler i alt for mange kommuner. Og så er det alt for ofte operation eller ingenting,” siger direktør i Gigtforeningen, Mette Bryde Lind.
Hun mener, problemet skal håndteres i den kommende sundhedsreform.
”Det skal ikke være postnummeret eller pengepungen, der afgør, om man kan gå hen i det lokale sundhedscenter og få hjælp til at træne sin ryg eller sit knæ. Det bør indføres ved lov, så hjælpen er tæt på i hele landet,” siger Mette Bryde Lind.
Når man har ondt, kan man ikke bevæge sig, som man ellers ville, og så følger der andre problemer med, viser rapporten fra Statens Institut for Folkesundhed. Så er der større risiko for svær overvægt, inaktivitet i fritiden og dårlig mental trivsel.
”Vi krydser data, og det giver os et nyt indblik i, hvad det er for en byrde, den her gruppe har. Smerterne har betydning for deres tilknytning til arbejdsmarkedet. Men det, vi også kan se, er, at de er mere tilbøjelige til at være stillesiddende i deres fritid, til at have problemer med overvægt og mental mistrivsel,” siger Isabelle Pascale Mairey, der er forsker ved Statens Institut for Folkesundhed.
Manglende indsats er et problem for samfundet, påpeger Mette Bryde Lind.
”Det er en ond cirkel, vi ser. Smerter gør dig mindre aktiv. Selvom det er forståeligt, så er det sådan set den største fjende i forhold til at få det bedre og få andre livsstilssygdomme som diabetes og hjertekarsygdomme. Så længe vi som samfund lader stå til og lader folk sejle deres egen sø, så mister vi værdifuld arbejdskraft og livskvalitet. Og det er hamrende dyrt. Det koster i sundhedsudgifter, i produktionstab, i overførselsindkomster. Smerter i muskler og led er den næststørste årsag til førtidspension,” siger hun.