Skip to main content


“Hvis der kommer en patient, som har diabetes og siger, at det føles mærkeligt i fødderne, er det supervigtigt at måle B12-vitamin,” siger Christian Stevns Hansen.

B12-vitaminmangel: Hvem er i risiko og hvorfor?

Christian Stevns Hansen er endokrinolog og forsker i diabetisk neuropati ved Steno Diabetes Center. Han peger på, at langvarig behandling med metformin, en medicin mod diabetes, kan give B12-vitaminmangel, men at visse af centerets patienter også behandles med mave-sårsmedicin, der ligeledes hæmmer optagelsen.

Traditionelt er mangel på B12-vitamin blevet associeret med en tilstand kaldet perniciøs anæmi, men der er også andre årsager til B12-vitaminmangel. Disse inkluderer tarmproblemer, autoimmune lidelser, langvarig brug af metformin og en vegansk kost.

B12-vitaminmangel er normalt forbundet med perniciøs anæmi, hvor niveauet af B12-vitamin i kroppen er vedvarende lavt. Dette skyldes, at kroppen ikke producerer et vigtigt stof i maven, som er nødvendigt for at optage B12-vitamin i blodet. Produktionen af dette stof stopper enten på grund af en autoimmun reaktion eller andre problemer i maven.

Sådan lyder det fra endokrinolog og forsker i diabetisk neuropati ved Steno Diabetes Center, Christian Stevns Hansen.

“Vi ved, at metformin gør, at man får en hæmmet optagelse af B12-vitamin. Det kan tage måneder at få regulær mangel, men oven i hatten er der nogle af vores patienter, vi behandler med mavesårsmedicin, som også kan gøre, at man ikke kan optage B12-vitamin særlig godt,” siger Christian Stevns Hansen.

Han peger desuden på, at diabetes kan påvirke tarmfloraen, hvilket muligvis også kan forårsage B12-vitaminmangel.

Snurrende fornemmelse i tæerne

Hvis en person med diabetes oplever følelsesløshed, prikken eller en snurrende fornemmelse i fødderne, kan det være et tegn på skader på nerverne, kendt som neuropati. Dette kan skyldes diabetes, men det kan også skyldes B12-vitaminmangel. Derfor er det vigtigt at overveje B12-vitaminmangel som en mulig årsag, hvis en person med diabetes oplever disse symptomer.

“Hvis der kommer en patient, som har diabetes og siger, at det føles mærkeligt i fødderne, er det supervigtigt at måle B12-vitamin,” siger Christian Stevns Hansen og tilføjer:

“Normalt plejer vi at sige, at hvis man har svære nerveskader, er det game over. Men hvis det skyldes B12-vitaminmangel, er der meget, der tyder på, at når man får behandling, forbedres eller forsvinder symptomerne. Det vil sige, at de symptomer, man kan have fra nerverne, som skyldes B12-vitaminmangel, ofte kan behandles.”

Risiko ved en ensidig kost

En anden årsag til manglen på B12-vitamin kan findes i kosten. Kilden til B12-vitamin er animalske fødevarer, og det placerer vegetarer og veganere i risikogruppen. Det samme gælder for ældre, der er småtspisende, og som har tendens til at spise en ensidig kost.

“Der er mange, der af velmenende grunde bliver vegetarer og veganere. Men hvis man ikke får de animalske produkter som kød, fisk, æg, mælk og så videre, er der ikke så mange kilder til B12, så veganere skal huske at tage B12. Det er vigtigt,” siger Christian Stevns Hansen.

En tredje årsag til B12-vitaminmangel kan være brug af lattergas som rusmiddel. Det fortæller ledende overlæge på neurologisk afdeling på Bispebjerg Hospital, Jacob Marstrand.

”Lattergassen destruerer kroppens B12-vitamin, og manglen kan give skader på nervesystemet, overvejende med føleforstyrrelser. Patienter med følgevirkninger af lattergas bliver derfor behandlet med B12-vitamin, men da fænomenet fortsat er nyt, ved vi ikke på nuværende tidspunkt, i hvilken grad følgevirkningerne er kroniske,” siger han. 

 

 

Risikogrupper

Følgende grupper er i risiko for B12-vitaminmangel

  • Ældre mennesker med øget atrofisk gastritis
  • Vegetarer og veganere
  • Patienter med intestinal sygdom
  • Patienter, der har fået foretaget resektion af ventriklen eller ileum. Patienter med autoimmune sygdomme som Graves’ sygdom, thyreoiditis og vitiligo
  • Patienter, som anvender protonpumpehæmmere, H2-blokkere eller metformin i lange perioder
  • Patienter med familiær forekomst af perniciøs anæmi
  • Alkoholoverforbrug
  • Patienter med HIV
  • Kilder: Lægehåndbogen og Laboratorieinfo - Sundhed.dk

 

 


b12