Skip to main content


For Majbritt Bang Musmann var det ikke noget problem at vænne sig til tanken om at sove med CPAP-maske. Hendes mand har nemlig haft søvnapnø siden 2010, så apparatet har længe været en del af hverdagen i Thisted.

”Du skal gøre CPAP-masken til din ven”

Det kan være svært at vænne sig til at sove med en CPAP-maskine, særligt er masken ubehagelig for mange. Men hvis du tænker den som en ven fra begyndelsen, letter det processen, fortæller en ny bruger. 

Majbritt Bang Musmann fik konstateret søvnapnø i november 2021 i moderat grad, og hun besluttede sig hurtigt for, at hun ville følge lægens råd om at benytte en maske – altså som en del af en CPAP-maskine (se under artikel).

Mange er lidt bekymrede over at skulle sove med hjælp fra en CPAP-maskine, og de søger f.eks. hjælp i Facebook-grupper. Men for Majbritt Bang Musmann var det ikke noget problem at vænne sig til tanken.

Hendes mand har nemlig haft søvnapnø siden 2010, så apparatet har længe været en del af hverdagen i det lille hjem i Thisted.

”Det handler om at gøre CPAP-masken til din ven. Vi har ResMed-maskiner, og de fungerer glimrende. Jeg sover gladeligt med dem,” siger Majbritt Bang Musmann og tilføjer:

”Jeg har haft maskinen i en uge nu, og man skal da lige vænne sig til den. Men jeg synes allerede, at jeg har meget mere energi og overskud.”

Svært at forestille sig

Majbritt Bang Musmann kan godt forstå, at andre har svært ved at forestille sig, hvordan man kan sove med maske. Hun arbejder til daglig i Thisted Kommune som sagsbehandler, og på kontoret er hun blevet spurgt til sin nye soveven.

”Jeg har en kollega på kommunen, der spørger: ’Hvordan kan du dog sove med sådan en maske!’ Men når man mærker en forbedring i søvn og livskvalitet, betyder det altså meget. Og jeg kan jo se, at det hjælper på min mand,” siger hun og tilføjer:

”Desuden skal man jo også huske, at ubehandlet søvnapnø kan give mange følgesygdomme.”

Maskinen er teknisk 

Mens mange oplever at slås med ventelister og generelt mindre opmærksomhed på søvnapnø i forbindelse med presset forårsaget af covid-19 pandemien, så oplever Majbritt Bang Musmann at have fået god assistance i Thisted Kommune.

”Jeg synes, jeg har fået en god hjælp af øre-næse halslægen, og jeg har været meget tilfreds. De har været gode til at håndtere mit problem, og de har brugt lang tid på det. Jeg fik undervisning i halvanden time af en sygeplejerske, som viste mig, hvordan maskinen virker,” siger hun og tilføjer:

”Det er meget teknisk. Hun indstillede maskinen for mig, og det havde jeg virkelig brug for hjælp til.” 

 

FAKTA: Søvnapnø

  • ​​Obstruktiv søvnapnø betyder, at luftvejene lukkes til under søvn. Det skyldes, at de øvre luftveje falder helt eller delvist sammen under søvn. Vejrtrækningen genvindes under en kortvarig opvågnen. Under fortsat søvn tillukkes luftvejene igen, og ny apnø opstår.
  • Når man lider af søvnapnø, oplever man ofte dagtræthed og søvnanfald.​ Apnøerne er oftest af varighed mellem 10-60 sekunder eller længere. Der kan let opstå mere end 400 apnøer per nat.
  • Forstyrrelserne af søvnen medfører nedsat søvnkvalitet og udtalt dagtræthed med søvnanfald.  Apnøerne medfører fald i iltindhold i blodet og ændringer i hjertets og hjernens blodtryksforhold.
  • Søvnapnø kan medføre en række problemer – bl.a. dagtræthed og søvnanfald, mentale forstyrrelser, ændringer i natlig hormonproduktion og/eller øget risiko for hjerte-karsygdomme (forhøjet blodtryk og blodprop i hjertet) samt slagtilfælde.

Kilde: Rigshospitalet

 


Fakta CPAP-maskiner

  • CPAP er en forkortelse af Continous Positive Airway Pressure (vedvarende overtryk i luftvejene).
  •  En CPAP-maskine er således apparat, der fungerer som en luftblæser. Den blæser luft med et lille overtryk (4-20 cm vand) gennem en slange til en maske, som man sætter over næsen eller foran næse og mund. 
  • Ved at skabe et lille overtryk i svælget blæses væggene ud til siden, og der bliver bedre plads.
  • På den måde undgår man, at der sker et sammenfald og følgende blokering under indåndingen, som det kan observeres hos personer med obstruktiv apnø.
  • CPAP-maskinen sikrer således, man kan trække vejret normalt og opnå en uforstyrret søvn.

 Kilde: www.sundhed.dk

 

Relaterede artikler

søvnapnø