Skip to main content


"Prostata er mænds nemesis. Som ung er prostata nødvendig for at være fertil, når man bliver ældre, er den mere til besvær og vækker bekymring," siger Andreas Røder.

Ny behandling kan hjælpe mænd med forstørret prostata

En ny og skånsom behandling mod forstørret prostata tages nu med som et argument fra Danske Regioner til, at de har brug for langt flere penge ved de årlige økonomiforhandlinger. Behandlingen for 1000 danske mænd koster nemlig ca. 30 millioner kroner.

Hyppig og besværet vandladning og forstyrret nattesøvn. Sådan ser hverdagen ud, hvis man som mand lider af forstørret prostata. Og det gør rigtig mange: Op mod halvdelen alle mænd over 60 år er ramt af lidelsen. Det samme gælder hver fjerde mellem 50 og 60 år.

Men nu er hjælpen på vej. En ny metode kaldet embolisering har nemlig vist så gode resultater, at den nu kan tages i brug i Danmark. Med behandling vil man i første omgang årligt kunne hjælpe 1.000 mænd på landsplan.

Embolisering af prostata koster i gennemsnit knap 29.000 kroner pr. behandling, og behandlingens pris trækkes nu frem af Danske Regioner i forbindelse med økonomiforhandlingerne mellem regeringen og Danske Regioner. Embolisering er nemlig bare ét af flere eksempler på nye, men dyre behandlingsmuligheder, som kan hjælpe patienterne - og en af grundene til, at Danske Regioner beder om et løft på to milliarder kroner ved økonomiforhandlingerne, siger formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, Karin Friis Bach, i en pressemeddelelse.

Den nye teknik, såkaldt embolisering af prostata, er indført på Rigshospitalet, hvor den bliver et alternativ til de eksisterende behandlingstilbud – især den traditionelle kikkertoperation med udskrabning af prostata, som nogle patienter ikke tåler, og som kan have bivirkninger.

Embolisering foregår ved, at man blokerer for blodforsyningen til prostata med at indføre bittesmå kugler lavet af akryl og gelatine ind gennem lysken til pulsårerne. Blokereringen for blodforsyningen får den forvoksede prostata til at skrumpe, hvilket reducerer vandladningsgenerne med hyppige toiletbesøg, slap stråle og problemer med at tømme blæren ordentligt.

Modsat de eksisterende behandlingstilbud kræver indgrebet ikke bedøvelse, indebærer hverken bivirkninger eller komplikationer og kan klares ambulant på tre timer. Allerede en måned efter behandling oplever patienterne en markant forbedring.

Den nye behandling har heller ikke umiddelbare konsekvenser for potensen og dermed ikke går ud over mændenes sexliv, hvilket i nogle tilfælde kan være en bivirkning ved de traditionelle behandlingstilbud.

"Vi har savnet et godt alternativ til den traditionelle kirurgiske behandling af mænd med godartet, forstørret prostata. Blandt andet fordi ældre mænd, og mænd med meget stor prostata, ikke altid tåler den traditionelle behandling godt. Det har vi fået nu," siger lærestolsprofessor i urologi, Andreas Røder, fra Rigshospitalet, der sammen med professor Lars Lönn fra Radiologisk Klinik har været med til at indføre den nye teknik i Danmark.

"Prostata er mænds nemesis. Som ung er prostata nødvendig for at være fertil, når man bliver ældre, er den mere til besvær og vækker bekymring. Derfor har lægevidenskaben gennem tiden forsøgt sig med alskens behandlinger af godartet forstørret prostata. Man har varmebehandlet den, ultralydsbehandlet den, laserbehandlet den og meget mere. Mange af de behandlinger virker, men har ofte en del bivirkninger," siger Andreas Røder.

Metoden er hentet fra udlandet, og Rigshospitalet har løbende udført behandlingen på 60 danske patienter siden 2017. Nu er behandlingen blevet indført som et alternativ til de eksisterende behandlingstilbud, særligt for de mandlige patienter, der ikke tåler traditionel kikkertoperation med udskrabning af prostata eller ikke har gavn af medicinsk behandling.

Andreas Røder og kolleger øjner også muligheden for, at metoden på sigt kan hjælpe patienter med prostatakræft, men det er endnu uvist, om det har god effekt.

"Vi ved, at mænd med prostatakræft, hvor prostata ikke kan fjernes, kan få mange vandladningsproblemer i løbet af deres behandlingsforløb. Foreløbige resultater fra vores egne studier antyder, at embolisering af prostataarterien muligvis også er effektiv her. Men det skal belyses i større undersøgelser, før vi rutinemæssigt kan tilbyde behandlingen," siger Andreas Røder.

 


Symptomer på forstørret prostata

Prostata – på dansk blærehalskirtlen – sidder lige under urinblæren ved blærehalsen, hvor den omslutter urinrøret. Med alderen er der risiko for, at prostata kommer til at trykke på urinrøret og gøre vandladningen besværlig.

De hyppigste symptomer er derfor:

  • Slap stråle
  • Besvær med at få startet vandladningen
  • Besvær med at tømme blæren helt

Der kan også være symptomer som:

  • Efterdryp. Kan også blot skyldes, at der efter vandladning stadig er en rest urin tilbage i urinrøret.
  • Hyppige vandladninger. Kan være meget belastende, især hvis det sker om natten.
  • Kraftig vandladningstrang, evt. inkontinens.
  • Blod i urinen (sjældent). Blod i urinen kan skyldes en mere alvorlig sygdom og skal derfor snarest undersøges.

 

sundhedspolitisk, prostata