Skip to main content


Lang tids behandling med antidepressiv medicin, de såkaldte SSRI-præparater, kan udskyde tidspunktet for udviklingen af demens og Alzheimers hos ældre.

Antidepressiv medicin kan udskyde demens

Lang tids behandling med antidepressiv medicin, de såkaldte SSRI-præparater, kan udskyde tidspunktet for udviklingen af demens og Alzheimers hos ældre, der er i høj risiko for udvikling heraf.

SSRI står for ’selective serotonin reuptake inhibitor’, og i Danmark kaldes de i folkemunde for lykkepiller.

Mere præcist viser et nyt studie, at behandling med SSRI-præparater i mindst fire år (dvs. vedligeholdelsesbehandling efter en tidligere depressiv episode) er forbundet med en forsinkelse på mindst tre år mellem let kognitiv svækkelse og til Alzheimers demens sammenlignet med korttidsbehandling med antidepressiv medicin. Og det gælder også sammenlignet med behandling med andre typer af antidepressiv medicin og ingen antidepressiv behandling.

Personer med let kognitiv svækkelse har en høj risiko for udvikling af demens.

I øvrigt viser studiet, at behandling med andre antidepressive midler end SSRI-præparater ikke er forbundet med samme beskyttende effekt.

Ifølge førsteforfatteren Claudia Bartels, fra University Medical Center, Göttingen, Tyskland, har tidligere forskningsresultater peget på, at behandling med citalopram reducerer produktion og aflejring af beta-amyloid protein (som er involveret i udvikling af Alzheimers demens). Men evidensen fra kliniske undersøgelser er ikke så entydige, skriver hun.

I hendes eget studie blev der rekrutteret 755 personer fra 50 centre i USA og Canada. Gennemsnitsalderen var cirka 74 år.

Studiet er publiceret i American Journal of Psychiatry.

depression, Alzheimers sygdom, demens, antidepressiv