”Noget tyder på, at blot fire ugers træning kan gøre immunsystemet bedre i stand til at bekæmpe cancer. Det er vi netop i gang med at undersøge,” fortæller Ismail Gögenur.
Motion kan ændre tarmflora og måske forebygge tarmkræft
Motion er godt for mange ting. Nu viser en ny undersøgelse, at motion muligvis også kan forebygge tarmkræft.
Studiet er offentliggjort i det internationale tidsskrift Medicine & Science og viser, at blot seks ugers træning ændrer er stof, der er blevet forbundet med at forebygge kræft i tarmen.
”Det er det første studie, der viser, at motion kan påvirke din tarm uafhængigt af kost eller andre faktorer,” siger ledende forfatter professor Jeffrey Woods fra University of Illinois.
Seks ugers træning gør en forskel
I studiet fik man en gruppe tidligere inaktive kvinder, 18 magre og 11 overvægtige, til at motionere mindst 30 minutter om dagen tre gange om ugen. Udholdenhedstræningen varede fra en halv times moderat træning til en times kraftig aktivitet. Kosten forblev uændret. Dernæst vendte gruppen tilbage til en stillesiddende livsstil i seks uger.
Fækalieprøver blev samlet før og efter og viste, at motionen fik kvinderne til at danne et øget niveau af stoffet, der på engelsk kaldes ”butyrate” – et anti-inflammatorisk stof, der lader til at kunne gøre en forskel i forhold til at forebygge tarmkræft. Stoffet har samtidig en sammenhæng med bedre immunforsvar og vægttab. Af uklare årsager var resultatet tydeligere hos de magre kvinder. Og niveauet af stoffet ændrede sig igen, så snart kvinderne vendte tilbage til at være inaktive.
”Det er en fantastisk nyhed. Vi ved, at træning og immunforsvaret hænger sammen, og studiet er med til at afklare, hvilket mekanismer der er mellem træning og et bedre immunforsvar – nemlig at man kan ændre sin tarmflora via træning,” siger professor og overlæge på kirurgisk afdeling på Sjællands Universitetshospital Ismail Gögenur.
Som kirurg ved han meget om kirurgisk behandling af tarmcancer og laver desuden forskning om præhabilitering og træning af patienter til et bedre immunforsvar før kirurgi.
Bestyrker lægers anbefaling om motion
Ifølge Ismail Gögenur er studiet endnu en kraftig indikator på, at det er sundt at motionere. Både for dem, der ikke har kræft og vil forebygge det, og i særdeleshed også dem, der har kræft, fordi man øger sine muligheder for at bekæmpe kræften.
”Det er et rigtig spændende studie, der viser, at der er en ”smoking gun” gennem tarmfloraen. Masser af praktiserende læger fortæller dagligt deres patienter, at de skal motionere for at nedsætte risikoen for fedme, sukkersyge og andre sygdomme. Nu kan de også sige, at patienten nedsætter risikoen for kræft ved at motionere,” siger Ismail Gögenur.
Han er faktisk selv i gang med at undersøge sammenhængen mellem motion og kræft, og indtil videre lader resultatet til at være opløftende.
”Noget tyder på, at blot fire ugers træning kan gøre immunsystemet bedre i stand til at bekæmpe cancer. Det er vi netop i gang med at undersøge,” fortæller Ismail Gögenur.