Skip to main content


Mindre luftveje øger kvinders risiko for at udvikle KOL

Strukturelle forskelle i lungeluftvejene mellem mænd og kvinder kan være årsag til forskelle i udbredelsen af KOL og i, hvordan sygdommen udvikler sig i kønnene. Det har amerikanske forskere netop vist.

Forskerne bag en stor multicenterundersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Radiology, fandt, at selv blandt voksne, der aldrig har røget, eller som har røget mindre end 100 cigaretter i deres levetid, var luftvejene i lungerne mindre hos kvinder. Netop dette kan føre til en øget risiko for lungesygdomme.

Overordnet har mænd en højere rate af diagnoser og dødelighed, men med ændringer i rygeadfærd og stigende urbanisering er forekomsten af ​​KOL hos kvinder stigende.

”Forekomsten af ​​KOL hos kvinder nærmer sig hurtigt det, der ses hos mænd, og luftvejssygdomme kan ligge til grund for nogle af de høje KOL-tal hos kvinder, vi ser,” lyder det fra studiets hovedforfatter, Surya P. Bhatt, M.D., M.S.P.H., associeret professor i medicin, afdeling for lunge-, allergi- og kritisk plejemedicin ved University of Alabama i Birmingham.

Sammenligninger af luftrøret

Antagelsen om, at kvinder har mindre luftveje, er baseret på sammenligninger af luftrøret og bronkier, men få undersøgelser har sammenlignet distale luftveje hos normale individer eller taget højde for forskelle i lungestørrelse.

Det har man i dette studie, hvor forskerne analyserede data fra næsten 10.000 deltagere, der er tilmeldt Genetic Epidemiology of COPD (COPDGene), en prospektiv multicenter observations-kohorte bestående af nuværende og tidligere rygere, såvel som aldrig-rygere mellem 45 og 80 år fra 21. kliniske centre i USA.

CT-scanninger fra 420 aldrig-rygere viste, at mænd havde tykkere luftvejsvægge end kvinder, hvorimod dimensionerne i lumen var mindre hos kvinder end hos mænd.

Hos 9.363 nuværende og tidligere rygere havde mænd en øget vægtykkelse i luftvejene, hvorimod kvinder havde en smallere segmenteret lumen diameter. En ændring i hver af luftvejsmålingerne (tykkere væg eller lavere lumenmål) resulterede i en lavere lungefunktion, mere dyspnø, dårligere respiratorisk livskvalitet, ringere 6 minutters gangtest og dårligere overlevelse blandt kvinder sammenlignet med mænd.

Ifølge Dr. Bhatt implicerer forskningen, at kønsforskelle bør tages i betragtning i udviklingen af ​​nye behandlinger for luftvejssygdomme.

KOL