Skip to main content


"Vi er godt nok død-dårlige til fodbold, men ud over, at vi får motion og har det sjovt, så foregår der også en masse erfarings-udveksling i netværket," siger Tom Ammitzholt om FC Prostata.

Prostatakræft-patient: ”Jeg er helt tryg ved at gå til kontrol hos min egen læge”

Hvert halve år får 65-årige Tom Ammitzholt målt sit PSA-tal ved en blodprøve hos sin egen læge – og han ved også, hvad det er for nogle symptomer, han skal være på vagt overfor. I det hele taget ser han flere fordele ved at være i kontrol hos egen læge frem for på hospitalet. 

Tom Ammitzholt har netop fået målt sit PSA-tal i sundhedshuset i Helsingør, og om et par dage får han en tilbagemelding fra sin egen læge.

Han regner med, at den er, som den plejer at være – god. I hvert fald har han næsten pakket kufferten og er parat til at rejse fire måneder til Spanien. I 2009 fik Tom Ammitzholt fjernet sin prostata og efter nogle års ophold i USA, hvor der var ro i sygdommen, begyndte PSA-tallet at stige igen, da han i 2014 vendte hjem til Danmark. Han kom i strålebehandling på Herlev Hospital – men behandlingen havde ingen effekt, og i dag er Tom Ammitzholt i medicinsk behandling med god effekt.

En gang om året får han ’det store tjek’ hos sin egen læge, og hvert halve år får han målt sit PSA-tal. I dag ligger det på mindre end 0,1, og skulle det stige til over fem, så har han en aftale med Herlev sygehus om straks at komme ind. Den ordning føler Tom Ammitzholt sig helt tryg ved.

”Jeg har stor tillid til min egen læge. Han har været med i hele mit forløb og kender det rigtig godt. Desuden ved jeg også hvilke symptomer, jeg selv skal kigge efter, og døren er jo altid åben både hos min egen læge og på hospitalet, hvis jeg føler mig urolig over noget eller måske synes, at noget ikke er helt som det plejer at være,” siger han.

En ny læge hver gang eller egen læge

I begyndelsen var Tom Ammitzholt i kontrol på Herlev hospital og var også glad for den løsning. Da han fik beskeden om at kontrollen fremover skulle foregå hos egen læge var hans første tanke, at han nu skulle ’spares væk’ – men i dag er han godt tilfreds med løsningen.

”Besøgene på Herlev var rutine-tjek, og jeg mødte en ny læge hver gang, som lige skulle læse op på journalen. Var PSA-tallet som det skulle være, var det ellers bare ’farvel og tak’. Jeg kunne godt se, at de havde rigtig travlt, og så er der jo ingen grund til at belaste deres hverdag med rutinetjek, som ligeså godt kunne foregå hos egen læge. I dag sparer jeg transporten fra Tikøb og møder den samme læge hver gang – nemlig min egen.”  Lægen sender dog ikke indkaldelser til tjek ud til patienterne som hospitalet gør, så det kræver, at man selv er opmærksom på, at bestille en tid hos lægen hvert halve år eller ved behov, understreger Tom Amitzholt:
”Det er nu op til mig selv at få aftalerne i kalenderen – men det er jo også til at finde ud af.”   

Stadig plads til rødvin, god mad og motion

I dag er Tom Ammitzholt velbehandlet og trives også nogenlunde med sin sygdom, selv om der er bivirkninger til medicinen.

”Det gode er selvfølgelig, at mit PSA-tal nu er mindre end 0,1, og at medicinen holder kræften væk. Men det dårlige er, at medicinen har nogle bivirkninger, som jeg synes er lidt vanskelige at leve med. Jeg bliver stakåndet bare af at binde mit snørebånd, ligesom mit taljemål desværre er blevet en del større. Men jeg har sammen med min kone besluttet, at der selvfølgelig også skal være plads til at nyde livet, drikke et glas rødvin og spise noget god mad,” siger han.

Motion sørger Tom Ammitzholt dog også for at få.  En gang om ugen kaster sig ud på grønsværen for at spille fodbold med andre prostatakræft-patienter i netværket ’FC Prostatas’ Østerbro-afdeling.

”Jeg har en dårlig akillessene, og min kone er egentlig lidt træt af at se mig halte rundt, men det skal altså ikke forhindre mig i at spille fodbold og mødes med de andre i netværket. Vi er godt nok død-dårlige til fodbold, men ud over, at vi får motion og har det sjovt, så foregår der også en masse erfarings-udveksling i netværket. Vi snakker for eksempel om, hvilke symptomer vi skal huske at være opmærksomme på, og hvad der måske er sket for andre i netværket. Det giver en god indsigt i vores sygdom og er dermed også en form for tryghed,” siger Tom Ammitzholt.

 

 

Om ’FC Prostata’

Projektet, ’FC Prostata’, har til formål at undersøge om deltagelse i klubfodbold kan øge livskvaliteten hos mænd med prostatakræft. Herudover undersøger forskerne bag projektet, hvordan fodbold påvirker fysisk aktivitet, muskelstyrke, knogler og fedtvæv.

Fodboldtræningen udbydes i lokale fodboldklubber rundt omkring i Danmark og foregår på lukkede hold forbeholdt mænd med prostatakræft.

Læs mere om FC Prostata her: https://fcprostata.dk

 

 

prostatakræft