Eksrygere i god form har mindre risiko for at få lungekræft
God kondition giver lavere risiko for lungekræft for eksrygere og reducerer risikoen for at dø af kræft blandt nuværende rygere, der bliver diagnosticeret med lungekræft.
Det viser et nyt studie, hvis resultater er publiceret i American Journal of Preventive Medicine, og foregik fra 1987 til 2014, hvor forskere har fulgt næsten 3.000 mænd gennem en periode på i gennemsnit 11 år. Blandt forsøgspersonerne var både rygere og tidligere rygere. I løbet af perioden fik 99 af testpersoner diagnosticeret lungekræft, og 79 af dem mistede livet.
Forskerne testede forsøgspersonerne på et løbebånd for at fastslå deres konditionsniveau, og her fandt de en sammenhæng mellem kondition og risiciene ved lungekræft.
”Et højere konditionsniveau er forbundet med en lavere risiko for tilfælde af lungekræft for eksrygere og reducerer risikoen for at dø af kræft blandt nuværende rygere, der bliver diagnosticeret med lungekræft,” skriver forskerne i deres konklusion.
Som en del af forsøget målte forskerne de næsten 3.000 mænds kondition i såkaldt MET. MET-enheden angiver, hvor meget energi en person bruger under fysisk aktivitet i forhold til hvile. Ved at øge farten og hældningen på løbebåndet blev forsøgspersonerne testet til deres maksimale niveau i otte til tolv minutter. Derefter udregnede man deres konditionsniveau.
Én MET svarer til et hvileniveau på 3,5 milliliter ilt per kilo kropsvægt i minutter. Ti MET svarer til ti gange så meget, altså 35 millimeter oxygen per kilo kropsvægt i minuttet. Ifølge Sundhed.dk kræver det cirka to MET at spadsere, mens løb ved 15 kilometer i timen indebærer et forbrug på 18 MET.
Forskerne fandt ud af, at for hver konditionsforbedring på én MET i løbebåndstesten, faldt eksrygernes risiko for at udvikle lungekræft med 13 procent. Jo bedre form de var i, desto mindre var deres risiko. Man kunne ikke se samme sammenhæng blandt forsøgspersoner, der fortsat røg. Men jo bedre deres kondition var, jo større sandsynlighed havde rygerne for at overleve, hvis de fik lungekræft.
En af forskerne bag projektet, Baruch Vainshelboim, fortæller til Runner’s World, at man fortsat ikke har fuldstændig klarhed over, hvorfor aktiviteter som løb kan modvirke kræft. Men motion kan forbedre ens stofskifte og immunforsvar og give et mere balanceret hormonsystem. Det kan alt sammen spille ind, forklarer Baruch Vainshelboim. Han vurderer desuden, at selv om forsøget udelukkende omfattede mænd, vil resultatet formentlig være ens for kvinder. Det er dog nødvendigt med yderligere undersøgelse for at slå det helt fast.