“Resultatet kom bag på os,” fortæller Signe Borgquist.
Overraskende studie: Overgangsalder afgør om kolesterol har effekt på hormonfølsom brystkræft
Et højt niveau af et bestemt kolesterolstof er koblet med dårligere prognose for hormonfølsom brystkræft hos kvinder, der har passeret overgangsalderen - men ikke hos kvinder, der ikke er kommet i overgangsalderen.
Det overraskende resultat fremgår af et nyt dansk-svensk studie, der netop er udgivet i Nature Breast Cancer.
Forskerne har undersøgt ER+ brysttumorer fra kvinder efter overgangsalderen med højt udtryk af proteinet CYP27A1, som omdanner kolesterol til et stof, som kan opføre sig som østrogen og dermed stimulere østrogenreceptorerne i kræftceller, hvilket fører til celledeling.
Dermed forventede forskerne ikke, at et højt udtryk af CYP27A1 ville være forbundet med en bedre prognose hos de kvinder, der endnu ikke var i overgangsalderen, med ER+ brystkræft. “Resultatet kom bag på os,” fortæller Signe Borgquist, som er professor og overlæge ved Kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital og en af forfatterne bag studiet.
“Vi havde snarere regnet med, at det ville være omvendt, så et højt udtryk af CYP27A1 ville give en dårligere prognose for ER+ patienter,” fortæller hun.
Østrogen trumfer kolesterol
Signe Borgquist mener, at svaret kan findes i det faktum, at patientgruppen består af kvinder før overgangsalderen. “Disse patienter har høje østrogenniveauer sammenlignet med de postmenopausale. Så man kan forestille sig, at østrogenet går ind og trumfer den påvirkning, 27HC kunne have på kræftcelledelingen,” forklarer hun.
I et studie fra 2020, som Signe Borgquist og flere andre i den dansk-svenske forskergruppe også stod bag, fremgår det, at høj ekspression af CYP27A1 hos kvinder efter overgangsalderen netop giver en dårligere prognose - med både kortere samlet overlevelse og sygdomsfri overlevelse. Derfor giver det ifølge Signe Borgquist mening at gå ind og skelne analyserne mellem de præ- og postmenopausale patienter, da hormonniveauerne påvirker kolesterolets effekt på ER+ brystkræft.
I laboratorieforsøg med behandling af brystkræftceller med statiner ses en mindsket celledeling. Det skyldes blandt andet, at kræftceller har brug for kolesterol som byggesten. Statiner kan derudover blokere dannelsen af netop den særlige metabolit 27HC, der ellers kan få ER+ brystkræft til at dele sig hurtigere ved at binde sig direkte til østrogenreceptoren i kræftcellerne.
Det næste skridt er at finde ud af, hvordan brystkræftceller reagerer på behandling med både statiner og hormonbehandling, og det er Signe Borgquist og forskerkollegerne allerede i gang med at undersøge.
Derudover er der også det store, nyligt igangsatte kliniske MASTER-studie, der alene ser på statiners rolle i ER+ brystkræft, hvor patienter enten modtager det kolesterolsænkende atorvastatin eller snydemedicin dagligt i to år. Målet er at undersøge, om man i dette forsøg får den forventede effekt af kolesterolsænkende medicin, som ses i et stort antal studier.