Skip to main content


"Vi har udviklet et forskningsprojekt, som vi mener, vil kunne afdække nogle nye mekanismer inden for immunterapi, som vi vil kunne drage nytte af i den næste generation af immunterapi mod æggestokkræft," siger Inge Marie Svane.

Prisvinder vil forbedre effekten af immunterapi ved æggestokkræft

Årets OvaCure Award på 1,5 mio. kr. går til et internationalt projekt, der har som overordnet formål at øge effekten af immunterapi til behandling af æggestokkræft.

Prisen blev offentliggjort ved OvaCure Innovation Challenge 2020 i København, hvor den danske non-profitorganisation OvaCure havde udpeget 30 førende forskere fra hele verden til at konkurrere om at udvikle den mest banebrydende og lovende ide, der i sidste ende kan knække koden til kræft i æggestokkene.

Vinderprojektet, der bliver kaldt DiscOVARY, er et stort initiativ med topforskere fra USA, Holland, Schweiz, Norge og Danmark. Leder af Nationalt Center for Cancer Immunterapi (CCIT) professor Inge Marie Svane er med i teamet, og hun understreger det store behov, der er for mere viden på området for immunterapi og æggestokkræft.

”Vi ved, at der er en immunreaktion mod æggestokkræften hos æggestokkræftpatienter. Vi har bare rigtigt svært ved at knække koden, for hvis vi bruger checkpoint-hæmmere (checkpoint-hæmmere virker ved at blokere forskellige bremser i immunsystemet, red.), ser vi ikke den samme fantastiske effekt på æggestokkræft, som vi har set på andre områder. Derfor er vi nødt til at grave mere i dybden og bruge mere krudt her, end vi har været nødt til f.eks. inden for modermærkekræft, hvor vi fra starten af har været heldige med effekten,” siger Inge Marie Svane og fortsætter:

”Meget tyder på, at vi vil kunne forbedre effekten af immunterapi ved æggestokkræft, men det skal der kliniske forsøg til at afgøre. Vi har udviklet et forskningsprojekt, som vi mener, vil kunne afdække nogle nye mekanismer inden for immunterapi, som vi vil kunne drage nytte af i den næste generation af immunterapi mod æggestokkræft.”

DiscOVARY bygger på materiale (blod- og vævsprøver) fra allerede igangværende kliniske studier med æggestokkræftpatienter. Det materiale skal nu gennemgås i jagten på præcist, hvilke kræftproteiner det er, T-cellerne kan genkende - og dermed angribe - ved æggestokkræft, fortæller Inge Marie Svane.

”Det ved man meget lidt om på nuværende tidspunkt. Vi vil se, om vi kan identificere et mønster – om der er noget, der går igen. På basis af det vil vi afprøve forskellige angrebsvinkler og prøve at udvikle den næste generation af T-celleterapi eller vacciner, hvor målet er at genetisk manipulere T-cellerne til effektivt at genkende de udvalgte kræftproteiner og øge udtrykket af proteinerne ved behandling med såkaldt epigenetiske stoffer,” siger Inge Marie Svane.

Hun fremhæver, at DiscOVARY er nyt og innovativt, blandt andet fordi projektet samler kræfter på tværs af landegrænser og viden.

”Vi er en god gruppe, fordi vi har meget forskellige kompetencer. Megen af dechifreringen kommer til at foregå i Schweiz. Materialet kommer primært fra os og en gruppe i Holland, som også kører forsøg med immunterapi i æggestokkræft. Det, man finder frem til i Schweiz, skal bruges i nogle koncepter, som de blandt andet har i Pennsylvania og Norge, hvor de vil forsøge at udvikle en T-cellereceptor, som er bedre til at angribe de rette kræftproteiner. Herefter vil vi i Holland og Danmark opsætte kliniske forsøg,” siger Inge Marie Svane.

Hun regner med, at man kan gå i gang med at dechifrere materialet inden for et år, og at det vil tage et års tid. Alt i alt er projektet sat til tre år.

Professor Karina Dahl Steffensen fra Vejle Sygehus var jurymedlem i det dommerpanel bestående af fem uafhængige internationale topforskere, som udpegede DiscOVARY som vinder af OvaCure Award 2020. Hun begrunder valget af vinderprojektet med: ”Det var et meget stærkt team, og projektet er dybt relevant samt troværdigt, og det fremstod klart beskrevet og realistisk, med en række konkrete planer – også for det, der kunne gå galt undervejs”.

æggestokkræft