Ved trombektomi fjerner lægerne en blodprop fra blodkar i hjernen via kateter. - Illustration: Stryker
Ny forskning: Blodpropper i hjernen kan fjernes med held efter 24 timer
Trombektomi, hvor lægerne fjerner en blodprop fra blodkar i hjernen via kateter, har tidligere haft en grænse på seks timer. Men ny forskning viser, at man nu kan behandle patienter helt op til 24 timer, efter symptomerne er indtrådt. Det vil redde mange.
Det skriver dr.dk.
Trombektomi er en ret ny metode, hvor man via et tyndt kateter så at sige suger blodproppen ud af blodkarret i hjernen. Metode har øget chancen for at overleve en blodprop uden væsentlige følger, hvis blodproppen fjernes - og ny forskning viser, at selv helt op til 24 timer efter, at symptomerne opstod, vil behandlingen kunne hjælpe, så en tredjedel flere patienter slipper uden store men, og kun en ud af fire dør eller bliver plejekrævende.
“Jeg tror, det får en enorm betydning, for det er de patienter, der er allermest syge, som vi kan hjælpe bedst. Det er patienter, der ellers har et langt og slidsomt liv foran sig med mange gener og meget besvær. Det har kæmpestor betydning,” siger Grethe Andersen, overlæge og professor på Aarhus Universitetshospital, til DR.
I dag behandler man mindre blodpropper med trombolyse, som er medicin, der opløser blodproppen. Men behandlingen skal sættes i gang inden fire en halv time - ellers virker den ikke.
Men med trombektomi kan man altså nu behandle patienter helt op til 24 timer, efter symptomerne er indtrådt. Men selvom chancerne for at overleve en blodprop i hjernen er blevet forøget, så skal man stadig forsøge at komme på hospitalet så hurtigt som muligt, hvis man har symptomer.
Lige nu udføres behandlingen på tre centre i Danmark, men netop da tiden er afgørende i behandlingen af blodpropper, vil det i fremtiden blive en udfordring at kunne tilbyde behandlingen til alle, siger Grethe Andersen.