Skip to main content


"Læger som jeg selv har været vant til at sige tillykke til de patienter, der havde et meget højt niveau af HDL i blodet. Men det skal vi jo ikke længere, for der er en markant overdødelighed,” siger en af forskerne bag undersøgelsen, Børge Nordestgaard, professor på Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet.

Danske forskere ændrer radikalt opfattelsen af det gode kolesterol

Hvor man tidligere har holdt mest øje med mennesker med for meget af det dårlige kolesterol, ser der nu ud til at være god grund til også at tjekke dem med for meget af det gode kolesterol.

Det fremgår af et nyt studie fra Københavns Universitet, som viser, at mennesker med ekstremt høje niveauer af det såkaldt gode kolesterol HDL i blodet har markant højere dødelighed end mennesker med et almindeligt HDL-niveau. For mænd med ekstremt høje niveauer var denne dødelighed 106 procent højere end normalgruppen. For kvinder med ekstremt høje niveauer var dødeligheden 68 procent højere.

Resultatet bør give anledning til ændret opfattelse af det såkaldt gode kolesterol, mener forskerne.

”Dette resultat ændrer radikalt på, hvordan vi forstår det såkaldt ”herlige” kolesterol. Læger som jeg selv har været vant til at sige tillykke til de patienter, der havde et meget højt niveau af HDL i blodet. Men det skal vi jo ikke længere, for der er en markant overdødelighed, som vi kan vise i dette studie,” siger en af forfatterne til studiet, Børge Nordestgaard, professor på Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet.

Forskerne har regnet på data for 116.000 personer fra Østerbro-undersøgelsen og Herlev-Østerbro-undersøgelsen og sammenkørt med data om dødsfald fra CPR-registeret. De har fulgt personerne i gennemsnitligt seks år og har taget udgangspunkt i over 10.500 dødsfald. Da det kun er den statistiske sammenhæng mellem dødelighed og HDL-niveauer, der er undersøgt, kan forskerne ikke forklare, hvorfor mennesker med ekstremt høje og lave HDL-niveauer har højere dødelighed. Dog kan det have noget at gøre med genetiske faktorer, ifølge professoren.

Se i stedet på LDL og triglycerid

Fremadrettet håber Børge Nordestgaard, der også arbejder som overlæge på Klinisk Biokemisk Afdeling på Herlev og Gentofte Hospital, at resultaterne kan ændre vores opfattelse af HDL.

"Det ser ud til, at vi både i forskningen, på hospitalerne og hos den praktiserende læge skal fjerne fokus fra HDL som en vigtig sundhedsindikator. Det er de mindste lipoproteiner i blodet, og i stedet skal vi måske undersøge nogle af de større. For eksempel er det nok bedre indikatorer for sundheden at kigge på triglyceridniveauet i blodet og LDL," forklarer han.

Tidligere har amerikanske undersøgelser vist lignende sammenhænge med det gode kolesterol og overdødelighed blandt specifikke befolkningsgrupper, men det er første gang, man påviser overdødeligheden hos den almindelige befolkning.

Det danske studie er offentliggjort i European Heart Journal.

hjertekarsygdom, Kolesteroltal, HDL-kolesterol, Børge Nordestgaard